- تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۳۵
- کد خبر : 33492 چاپ خبر

آمریکا به دنبال لغو غنی سازی ایران است؟
ویتکاف در مصاحبهای اختصاصی با وبسایت “برایتبارت نیوز” گفت که اگر واقعا ایران به دنبال بمب نیست پس باید تاسیسات غنیسازیشان را برچینند و نباید سانتریفیوژ داشته باشند.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از تسنیم، پیش از آغاز دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا شاهد اظهاراتی نسبت به برنامه صلح آمیز هستهای ایران توسط استیو ویتکاف، نماینده رئیس جمهور آمریکا در مذاکرات و بیان خواستههایی فراتر از خطوط قرمز ایران هستیم.
پیش از آغاز دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا شاهد اظهاراتی نسبت به برنامه صلح آمیز هستهای ایران توسط استیو ویتکاف، نماینده رئیس جمهور آمریکا در مذاکرات و بیان خواستههایی فراتر از خطوط قرمز ایران هستیم.
ویتکاف در مصاحبهای اختصاصی با وبسایت “برایتبارت نیوز” گفت که اگر واقعا ایران به دنبال بمب نیست پس باید تاسیسات غنیسازیشان را برچینند و نباید سانتریفیوژ داشته باشند.
وی گفت: «باید همه سوختهایی را که دارند رقیقسازی کرده و به مکانی دوردست ارسال کنند و اگر میخواهند یک برنامه هستهای غیرنظامی داشته باشند، باید آن را به یک برنامه غیرنظامی تبدیل کنند.»
وی بدون اشاره به حق کشورهای عضو معاهده انپیتی در برخورداری از برنامه صلحآمیز هستهای، اظهار داشت: اگر ایران را به دست کشیدن از برنامه غنی سازی قانع کنیم، وضعیتی را ترسیم خواهیم کرد تا این کشور هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نکند.
ویتکاف در ادامه با بیانی تهدیدآمیز افزود: این بهترین راه حل در مورد برنامه هسته ای ایران است و امیدواریم که ایران نیز همین خواسته را داشته باشد چون در غیر این صورت گزینه بدیل اصلا خوب نخواهد بود.
این اظهارات ویتکاف و تغیر مواضع پیاپی در حالی است که اعتیاد آمریکا به تاکتیک «چماق و هویج» یکی از موانعی است که میتواند فضای مذاکرات را مسموم کرده و آن را از مسیر سازنده خارج کند.
آنچه که در این دور از مذاکرات برای تیم مذاکره کننده ایران اهمیتی بنیادین دارد، رفع تحریمهای ظالمانه در کنار حفظ دستاوردهای هسته ای کشور است؛ مذاکره کنندگان جمهوری اسلامی ایران بارها آمادگی کشور را جهت اعتمادسازی در مورد برنامه هستهای کشور به طرف مقابل اعلام کردهاند و از آنجا که برنامه هستهای ایران مطلقا صلح آمیز است، ایران محدودیتی در انجام اقدام اعتماد ساز تا جایی که خدشهای به امنیت ملی کشور وارد نکند، احساس نمیکند، اما عدم توجه به حقوق مشروع ایران که طبق معاهده انپیتی، ایران دارای حق غنی سازی است، باعث عدم دستیابی به توافقی پایدار خواهد شد.
احترام به حقوق مشروع ایران، مقدمه لازم برای رسیدن به یکتوافق برد- برد برای طرفین، محسوب میشود و این خطوط قرمز ایران بارها توسط سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان بیان شده است.
عراقچی روز گذشته نیز در گفتگویی تصریح کرد: مواضع ما در مذاکرات یک مواضع اصولی است و مبنای خود را دارد. بنابراین تغییر ناپذیر است و ما در مسیر اصولی که طراحی شده حرکت میکنیم. از طرف مقابل ما پیامهای ضد و نقیض دریافت میکنیم، افراد مختلف صحبتهای مختلف بیان میکنند.
وی ادامه داد: حتی بعضاً حرفهایی که یک نفر زده همان روز یا فردای آن حرف خود را نقض میکند. این از مشکلات کار هست. برخی معتقدند که به خاطر شروع به کار دولت جدید در آمریکا است و اینکه هنوز مستقر نشدند یا هنوز مواضع خود را درست طراحی نکردهاند. بعضیها به حساب حیلههای مذاکراتی میگذارند.
عراقچی تصریح کرد: از نظر ما هرچه که باشد مهم نیست و ما مسیر خود را میرویم و مواضع ما کاملاً روشن است. ما برمواضع خودمان ایستادگی داریم، هرجا که منافع مردم ایران تامین شود ما رو به جلو میرویم و هرجا که منافع تامین نشود ایستادگی میکنیم.
ورای اظهارات ویتکاف، اخیرا شاهد انتشار اطلاعاتی تائید نشده از سوی برخی از رسانههای غربی هستیم. وال استریت ژورنالدر گزارشی مدعی شد که ویتکاف پیشنهاد کرده اگر ایران با منحل کردن برنامه هستهای خود و خریداری اورانیوم غنیشده برای تامین انرژی صلحآمیز هستهای از آمریکا موافقت کند، تحریمها را لغو و از گزینه نظامی علیه ایران صرفنظر خواهد کرد.
این در حالی است که اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به سوال تسنیم این گزاره را تکذیب کرد و غیر صحیح خواند.
یکی از کلیدیترین عواملی که ممکن است مذاکرات آینده را تحت تأثیر قرار دهد، ناهماهنگی و اختلافات داخلی در تیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده است. دولت دوم ترامپ که از ابتدای ۲۰۲۵ با شعار سیاست خارجی تهاجمیکار خود را آغاز کرده، شاهد تنشهایی در میان مقامات ارشد خود است که میتواند تصمیمگیری در قبال ایران را پیچیده کند.
پیشتر روزنامه واشنگتنپست گزارش داده بود آمریکاهنوز ملاکهای مطالبات خود از ایران را مشخص نکرده و تعیین این ملاکها به تصمیمگیری از سوی شخص دونالد ترامپ وابسته است؛ او هم نظری در این خصوص اظهار نکرده است.
این روزنامه گفته بود که گروهی از مقامهای دستگاههای مختلف ترامپ تازه هفته گذشته جلسهای را برگزار کردهاند تا درباره اینکه آیا ایران بایستی اجازه غنیسازی داشته باشد یا نه گفتوگو کنند.
انعکاس این سردرگمیها را میتوان در موضعگیریهای«استیو ویتکاف» نماینده دولت ترامپ در مذاکرات هم مشاهده کرد.
وی علیرغم معروفبودن به “واقعنگری”، به شدت از طرف باند طرفدار نتانیاهو از جمله نئوکانهای لانهکرده در بنیاد دفاع از دموکراسی (FDD) و اتحاد علیه ایران هستهای ( UANI) تحت فشار است، به تنهایی چندین مدل موضعگیری در قبال ایران اتخاذ کرده و گاه از آنچه در جایی گفته عقبنشینی کرده تا مدتی بعدتر دوباره به همان بازگردد.
لینک کوتاه
برچسب ها
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0