به گزارش اکوایران، در ماه سبز بازارهای مالی تنها قرمزپوش این بازار، سهام بود. بازار طلا و ارز همگی در تیر ماه بازدهی مثبت ثبت کردند و سبزپوش بودند. بازار طلای آب‌شده با رشد ۶٫۵۱ درصدی در صدر بازدهی قرار داشت و با افزایش ۲  کانالی در تیر ماه به بالای میانه کانال ۳۰ میلیون رسید.

پیشتازی بازار طلای آب‌شده در تیرماه در حالی رقم خورد که حباب طلای آن  از ۲۱ تیر ماه تا پایان ماه منفی شد؛ این روند  نشان داد که ارزش ذاتی طلا به واسطه نوسان دلار و انس طلای جهانی به بالای قیمت بازاری طلای آب‌شده رفته است.

دومین بازاری که در تیر ماه سود بیشتری به سرمایه‌گذاران رساند، دلار تهران بود که با افزایش ۶٫۲۶ درصدی تا ۸۸ هزار تومان بالا آمد. رشد بیشتر دلار تهران در حالی رقم خورد که قیمت درهم و قیمت تتر چهار درصد رشد داشتند. با این حساب پدیده بازارها در تیر ماه سبقت دلار تهران از سایرین بود که به موجب آن حباب‌ها نسبت به دلار تهران منفی شد. حباب دلاری درهم در این ماه فقط سه روز مثبت بود و سایر روزها منفی برآورد شد که حرکت بی‌سابقه‌ای به‌شمار می‌رفت. قیمت تتر هم نسبت به دلار تهران، وضعیت مشابهی با درهم امارات داشت. شکاف دلار تهران و قیمت تتر حتی به بالای ۲ هزار تومان هم رسید.

بررسی تنها قرمزپوش بازار

بازار سهام، تنها بازار قرمزپوش در تیر ماه بود. شاخص کل سهام با افت ۲٫۹۱ درصدی به ۲  میلیون و ۸۳۷ هزار واحد رسید. این افت در بازار سهام در حالی شکل گرفت که در این ماه دولت برای فشار فروش در این بازار، بسته حمایتی در نظر گرفت.

انس طلای جهانی نیز مانند بازار طلا و ارز داخل در تیر ماه نوسان رفت و برگشتی سنگینی را تجربه کرد. دونالد ترامپ و فشار او به جروم پاول، رئیس فدرال رزرو آمریکا،  برای کاهش نرخ بهره یا اخراج پاول، اخبار جنگ تعرفه‌ای و نگرانی‌هایی که از بازار اوراق مخابره شد، در نوسان انس طلا نقش داشت.

در چنین شرایطی قیمت انس طلای جهانی در هفته منتهی به دوم تیر ماه در ابتدا با سیگنال تغییرات با  چشم‌انداز کاهش نرخ بهره، به بالای ۳۴۰۰ دلار رفت، اما در انتهای هفته با خبر توافق  تعرفه‌ای میان آمریکا و ژاپن، توافق آمریکا و اروپا و همچنین سیگنال کاهش نگرانی در اوراق،  به زیر ۳۴۰۰ دلار برگشت.

photo_2025-07-24_18-12-46

چرا دلار تهران پدیده شد؟

معامله‌گران در بازار، دلیل سبقت دلار تهران نسبت به درهم و تتر را با  مازاد عرضه تتر و درهم مرتبط می‌دانند. این گروه  تصور می‌کنند بازارساز برای مدیریت نوسان قیمت‌ها در بازار دبی تزریق انجام داده و به واسطه همین نرخ برابری درهم از دلار تهران عقب افتاده است.

در بازار تتر نیز شاهد افزایش فروش در صرافی‌های رمزارزی بودیم که به ۲ عامل ربط داشت. تحلیلگران معتقدند عامل اول عرضه بیشتر تتر، به تجربه فعالان از جنگ ۱۲ روزه برمی‌گردد که به هک صرافی‌های رمزارزی منجر شد. بعد از این هک، یک شایعه نیز در فروش تتر نقش داشت؛ یک شایعه و گمانه‌زنی مبنی بر اینکه احتمال قفل‌شدن دارایی رمزارزی ایرانی‌ها بالاست.

 عامل دوم فروش تتر، برای خرید رمزارزها بود. قیمت بیت‌کوین در این ماه به سقف ۱۲۰ هزار دلار رسید و به موجب گارد صعود در این بازار، استقبال از آن زیاد شد.

چرا بازار ارز و سکه سبزپوش شدند؟

بازار ارز و سکه در حالی تیر ماه را شروع کرد که کشور در شرایط جنگی بود و قیمت‌های فضایی در بازار افزایش یافته بود. اما بعد از اعلام آتش‌بس میان ایران و اسرائیل، هیجان بازار فروکش کرد و تا کف‌های مهم قیمتی پایین رفت  که در این سطوح خریداران وارد بازار شدند.

علاوه بر این، فاندهایی هم که به بازار رسید جالب توجه بود.‌ اخبار فعال شدن مکانیسم ماشه، عبور نقدینگی از ۱۰ هزار همت، بازگشت ارز حاصل از صادرات و سیگنال‌های متناقض از عدم مذاکره با آمریکا در انتظارات کوتاه‌مدت بازار نقش داشتند و موجب نوسان در بازار ارز و سکه شد.

رد تحرکات پول در بازار

فعالان بازار با رد تحرکات پول در بازارها به تحلیل رفتار معامله‌گران پرداختند. در تیر ماه صندوق‌های درآمد ثابت و صندوق‌های طلا ورود پول به ثبت رساندند اما در مقابل صندوق‌های سهامی خروج سنگین پول داشتند. میزان تجمیعی ورود پول به صندوق درآمد ثابت در تیر ماه به بیش از ۱۴٫۱ همت رسید که نشان از دست به عصا بودن بازار بود. از منظر تحلیلگران این میزان ورود پول نشان‌دهنده پایین آمدن ریسک معامله‌گران بود که به سمت دارایی کم ریسک رفتند.

همچنین میزان تجمیعی ورود پول به صندوق‌های طلا در تیر ماه به بیش از ۵٫۹ همت رسید. تحلیلگران معتقدند فعالان بازار در کنار ریسک، به ۲ موضوع امنیت و نقدشوندگی هم توجه دارند.

میزان تجمیعی خروج پول از سهام به بیش از ۳۶٫۳ همت رسید که این هم عدد قابل توجهی است.

photo_2025-07-24_18-13-08

نگاه بازار نسبت به هفته آینده

از نگاه معامله‌گران در هفته‌های پیش‌رو اخبار مذاکراتی مهم‌ترین فاند بازار خواهد بود. در روز جمعه ـ‌سوم مرداد ماه‌ـ مذاکره ایران و سه کشور اروپایی در استانبول برگزار می‌شود؛ که خروجی این جلسه برای بازار مهم خواهد بود. همچنین در بازار گمانه‌زنی می‌شد که به احتمال زیاد، در مرداد ماه اخبار مذارکرات با آمریکا هم مخابره خواهد شد که در نوسان بازار نقش مهمی دارد. اگر خروجی این مذاکره‌ها مثبت باشد، می‌تواند موجب تعدیل قیمت‌ها در روزهای آتی شود.

همچنین در هفته آینده داده‌های بازارهای جهانی و نوسان انس طلا در بازار داخل نقش خواهد داشت. و با توجه به میزان خبر در بازارهای جهانی در روزهای  آینده، تحلیلگران معتقدند، هفته آینده یکی از مهم‌ترین هفته‌های سال خواهد بود.