- تاریخ انتشار : یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۸
- کد خبر : 36816 چاپ خبر

قحطی چیست و چرا غزه در معرض خطر آن قرار دارد؟
محاصره مداوم رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه و جلوگیری از ورود کمکها به آن باعث تشدید وضعیت گرسنگی در این باریکه شده و آن را در آستانه قحطی قرار داده است.
گزارشها حاکی از آن است که حدود نیم میلیون نفر در نوار غزه (از هر ۵ فلسطینی یک نفر) با گرسنگی مواجه است.
براساس گزارش اخیر طبقهبندی یکپارچه فاز امنیت غذایی سازمان ملل (IPC)، بقیه جمعیت از سطح بالایی از ناامنی غذایی حاد رنج میبرند.
کمیسیون بینالمللی حفاظت از غزه میگوید: خطر قحطی در نوار غزه نه تنها ممکن است، بلکه بهطور فزایندهای محتمل است.
حدود ۸۰ روز است که رژیم صهیونیستی مانع ورود هرگونه غذا، آب و دارو به غزه شده و بحرانی ساخته دست بشر ایجاد کرده است، بهطوری که کمیسیون بینالمللی حفاظت از غزه هشدار داده که قحطی میتواند هر زمانی بین زمان فعلی تا سپتامبر (شهریور/مهر) اعلام شود.
قحطی چیست و چه زمانی به آن میرسیم؟
قحطی بدترین سطح گرسنگی است که در آن مردم با کمبود شدید غذا، سوءتغذیه گسترده و میزان بالای مرگومیر ناشی از گرسنگی مواجه میشوند.
براساس معیارهای سازمان ملل، قحطی زمانی اعلام میشود که:
- دستکم ۲۰ درصد (یکپنجم) خانوارها با کمبود شدید مواد غذایی مواجه هستند؛
- بیش از ۳۰ درصد کودکان از سوءتغذیه حاد رنج میبرند؛
- روزانه دستکم ۲ نفر از هر ۱۰ هزار نفر یا ۴ نفر از هر ۱۰ هزار کودک براثر گرسنگی یا علل مرتبط با گرسنگی جان خود را از دست میدهند.
قحطی فقط گرسنگی نیست؛ بلکه بدترین وضعیت اضطراری انسانی است که نشاندهندهی فروپاشی کامل دسترسی به غذا، آب و سیستمهای لازم برای بقا است.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، از زمان آغاز محاصره کامل غزه در ۲ مارس (۱۲ اسفند)، دستکم ۵۷ کودک براثر سوءتغذیه جان خود را از دست دادهاند.
تاثیر گرسنگی بر بدن
رژیم صهیونیستی از گرسنگی بهعنوان سلاح جنگی استفاده میکند. گزارشی که پزشکان جهان (Medecins du Monde) بهتازگی منتشر کردند، نشان میدهد که تنها در ۱۸ ماه، سوءتغذیه حاد در غزه به سطحی مشابه با کشورهایی که چندین دهه بحرانهای انسانی طولانیمدت را تحمل کردهاند، رسیده است.
گرسنگی زمانی است که بدن انسان برای مدت طولانی از غذا محروم میشود، بهطوری که رنج میبرد و اغلب جان خود را از دست میدهد.
تخمینها میگویند که بدن میتواند تا ۳ هفته بدون غذا دوام بیاورد، اما مدت زمان آن بین افراد متفاوت است.
گرسنگی در ۳ مرحله رخ میدهد؛ مرحله نخست از همان ابتدا با حذف یک وعده غذایی آغاز میشود، مرحله دوم با یک دوره طولانی غذا نخوردن رخ میدهد که در آن بدن از چربی ذخیرهشده برای تامین انرژی استفاده میکند.
مرحله سوم و بهطور معمول کشنده زمانی است که تمام چربیهای ذخیرهشده تخلیه شده و بدن بهعنوان منبع انرژی به استخوان و ماهیچه روی میآورد.
تاثیر بر کودکان
کودکان بیشترین آسیب را در برابر محاصره مداوم رژیم صهیونیستی بر اقلام غذایی ضروری متحمل میشوند.
براساس گزارش سازمان ملل، از ابتدای سال ۲۰۲۵ (دی ۱۴۰۳) بیش از ۹ هزار کودک برای درمان سوءتغذیه حاد در بیمارستان بستری شدهاند.
طبقهبندی یکپارچه فاز امنیت غذایی سازمان ملل پیشبینی میکند که از زمان حال تا مارس ۲۰۲۶ (اسفند ۱۴۰۴)، حدود ۷۱ هزار کودک زیر ۵ سال از سوءتغذیه حاد رنج خواهند برد، از جمله بیش از ۱۴ هزار کودک که با موارد شدید سوءتغذیه روبهرو هستند.
- بیشتر بخوانید:
- تاکتیک جنگی تحمیل گرسنگی به غزه؛ هشدار درباره فرارسیدن قحطی مرگبار
- نسلکشی و جنایتهای ضدبشری رژیم اشغالگر از منظر کنوانسیون ۱۹۴۸
تاثیر سوءتغذیه بر کودکان متفاوت است، اما هزار روز نخست زندگی کودک، که شامل دوران بارداری تا ۲ سالگی میشود، برای رشد سالم کودک بسیار مهم است.
سوءتغذیه به نسبت نامتناسب قد به وزن، توقف رشد و در نهایت مرگ منجر میشود.
احمد ابونصیر، پزشک بیمارستان کمالعدوان در بیتلاهیا (شمال غزه) گفت که وضعیت بهدلیل محاصره بدتر از همیشه شده است.
این متخصص اطفال گفت: کودکان در مرحله رشد خود هستند و بهشدت به مواد مغذی خاصی ازجمله پروتئینها و چربیها نیاز دارند. این مواد در نوار غزه، بهویژه در شمال، در دسترس نیستند.
زنان باردار و شیرده نیز باید بهدلیل سوءتغذیه تحت درمان قرار گیرند و ۱۷ هزار زن با این خطر مواجه هستند.
حدود ۹۳ درصد از جمعیت غزه در معرض خطر سطوحی از ناامنی غذایی هستند که بالاتر از سطوح بحرانی تعیینشده IPC است. اگر وضعیت تغییر نکند، از این ۲.۱ میلیون نفر:
- ۴۷۰ هزار نفر (۲۲ درصد از جمعیت) با سطوح فاجعهباری از ناامنی غذایی مواجه خواهند شد؛ شدیدترین مرحله که نشاندهنده قحطی است و به گرسنگی و مرگ منجر میشود.
- بیش از یک میلیون نفر (۵۴ درصد) با سطوح اضطراری ناامنی غذایی مواجه خواهند شد، که دومین مرحله شدید است که در آن خطر بالای سوءتغذیه بحرانی وجود دارد؛
- ۵۰۰ هزار نفر (۲۴ درصد) با سطوح بحرانی ناامنی غذایی مواجه خواهند شد، سومین مرحله شدید که در آن خانوارها تا حدی با مصرف ناپایدار غذا مواجه میشوند.
در اصل، در کمتر از یک ماه، کل جمعیت غزه ممکن است از گرسنگی جان خود را از دست دهند.
سوءتغذیه و گرسنگی در غزه، با وجود کودکان و نوزادان بسیار کم وزن، غیرقابل انکار است. در کودکان، کمبود شدید پروتئین باعث احتباس مایعات و تورم شکم میشود.
مناطق غزه و بالاترین خطر گرسنگی
ناامنی غذایی در سراسر نوار غزه بهشدت بر تمام مناطق این منطقه محاصره شده تاثیر میگذارد.
تمام ۲۵ نانوایی تحت حمایت برنامه جهانی غذا (WFP) در ابتدای ماه آوریل (فروردین) بهدلیل کمبود مواد غذایی تعطیل شدند و براساس گزارشها، ذخایر غذایی برای بیشتر ۱۷۷ آشپزخانه غذای گرم به پایان رسیده است.
برخی از مناطق سطح گرسنگی شدیدتری را تجربه میکنند.
براساس گزارش طبقهبندی یکپارچه فاز امنیت غذایی سازمان ملل:
- ۳۰ درصد از جمعیت شمال غزه با سطوح فاجعهبار ناامنی غذایی، ۶۰ درصد با سطوح اضطراری و ۱۰ درصد با سطوح بحرانی مواجه هستند؛
- ۲۵ درصد از ساکنان رفح با سطوح فاجعهبار ناامنی غذایی، ۶۰ درصد با سطوح اضطراری و ۱۵ درصد با سطوح بحرانی مواجه هستند.
انتهای پیام/
لینک کوتاه
برچسب ها
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0