- تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۸
- کد خبر : 57791 چاپ خبر

تجاوز آمریکا به ایران و نقض رای دیوان لاهه
بررسی قوانین و آرا مجامع بینالمللی نشان میدهد که آمریکا با تجاوز به ایران رای دیوان لاهه را نقض کرده است.
رژیم صهیونیستی از ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد) تجاوز خود به ایران را آغاز کرده و شماری از فرماندهان نظامی و همچنین دانشمندان هستهای را به شهادت رساند. این رژیم همچنین شماری از تاسیسات غیرنظامی و ساختمانهای مسکونی را بهطور عمدی هدف قرار داد.
در ادامه آمریکا نیز به کارزار جنایت رژیم صهیونیستی پیوسته و به تاسیسات هستهای ایران تجاوز کرد.
آمریکا و رژیم صهیونیستی طی تجاوز خود به ایران بسیاری از قوانین بینالملل را نقض کردند.
منافع ژئوپلیتیکی مجوزی برای توسل به زور نیست
بیانیه «منافع ژئوپلیتیکی مجوزی برای توسل به زور نیستند» تاکید میکند که اگرچه کشورها ممکن است منافع استراتژیکی داشته باشند که بر تصمیمهای سیاست خارجی آنها تاثیر میگذارد، اما این منافع بهطور خودکار استفاده از نیروی نظامی را توجیه نمیکنند.
این بیانیه بر این اصل تاکید میکند که باید به روشهای مسالمتآمیز حل منازعات اولویت داده شود و پیگیری منافع ملی نباید به قیمت از زیر پا گذاشتن قوانین و ثبات بینالمللی تمام شود.
منافع ژئوپلیتیکی
اینها منافع استراتژیک و سیاسی یک طرف در عرصه بینالمللی هستند که بهطور معمول شامل عواملی مانند قدرت، امنیت، نفوذ اقتصادی و دسترسی به منابع میشوند.
توسل به زور
این به استفاده از قدرت نظامی یا درگیری مسلحانه برای دستیابی به اهداف ژئوپلیتیکی اشاره دارد.
اصل
این بیانیه استدلال میکند که اگرچه منافع ژئوپلیتیکی یک واقعیت هستند، اما نباید بهعنوان توجیهی برای استفاده از زور تلقی شوند. در عوض، ابزارهای دیپلماتیک، اقتصادی و سایر روشهای مسالمتآمیز برای حل منازعات باید رویکرد اصلی باشند.
حقوق بینالملل و ثبات
این بیانیه بهطور ضمنی از این ایده حمایت میکند که حقوق و هنجارهای بینالمللی باید راهنمای رفتار طرفین باشند و استفاده از زور تنها باید آخرین راهحل باشد، آن هم زمانی که توسط نهادهای بینالمللی مانند سازمان ملل مجاز شمرده شود یا در موارد دفاع از خود.
در اصل، این بیانیه بر اهمیت یک نظم بینالمللی مبتنی بر قانون تاکید میکند که در آن حل مسالمتآمیز اختلافها بر استفاده یکجانبه از زور، حتی زمانی که طرفین انگیزههای ژئوپلیتیکی قوی دارند، اولویت دارد.
رای دیوان لاهه (موضوع نیکاراگوئه علیه آمریکا – ۱۹۸۶)
دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) در سال ۱۹۸۶، در پرونده فعالیتهای نظامی و شبهنظامی در نیکاراگوئه و علیه آن، علیه آمریکا رای داد و دریافت که آمریکا با حمایت از کنتراها (شبهنظامیان مخالف دولت وقت) در نیکاراگوئه، قوانین بینالمللی را نقض کرده است.
- بیشتر بخوانید:
- تجاوز به ایران و نقض قوانین بینالمللی؛ اقدام امپریالیستی آمریکا و رژیم صهیونیستی
- پیگیری حقوقی اقدامهای تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران
دیوان تشخیص داد که آمریکا تعهدهای خود مبنی بر عدم استفاده از زور علیه کشور دیگر، عدم مداخله در امور آن، عدم نقض حاکمیت آن و عدم ایجاد اختلال در تجارت دریایی مسالمتآمیز را نقض کرده است. آمریکا همچنین پیمان ۱۹۵۶ با نیکاراگوئه را نقض کرده بود.
نکات کلیدی حکم
صلاحیت قضایی
دیوان بینالمللی دادگستری براساس پذیرش صلاحیت اجباری دیوان توسط نیکاراگوئه و پیمان ۱۹۵۶ بین دو کشور، صلاحیت خود را اعلام کرد. آمریکا در ابتدا استدلال کرده بود که دیوان بینالمللی دادگستری فاقد صلاحیت قضایی است، اما دیوان این استدلال را رد کرد.
استفاده از زور و مداخله
دیوان تشخیص داد که آمریکا از کنتراها، یک گروه شورشی که با دولت نیکاراگوئه میجنگید، حمایت کرده است که این موضوع، استفاده غیرقانونی از زور و مداخله در امور داخلی نیکاراگوئه محسوب میشود.
نقض حقوق بینالملل
دیوان بینالمللی دادگستری اعلام کرد که آمریکا با موارد زیر، حقوق بینالملل عرفی را نقض کرده است:
استفاده از زور علیه نیکاراگوئه؛ مداخله در امور داخلی نیکاراگوئه؛ نقض حاکمیت نیکاراگوئه؛ ایجاد اختلال در تجارت دریایی مسالمتآمیز (مینگذاری بنادر نیکاراگوئه).
نقض معاهده
دیوان همچنین آمریکا را ناقض معاهده دوستی، تجارت و دریانوردی ۱۹۵۶ با نیکاراگوئه دانست.
دفاع مشروع جمعی
دیوان استدلال آمریکا مبنی بر اینکه اقدامهایش تحت اصل دفاع مشروع جمعی توجیهپذیر است را رد کرد و به فقدان شواهدی مبنی بر اینکه نیکاراگوئه تهدیدی قریبالوقوع برای سایر کشورهای آمریکای مرکزی ایجاد میکند، استناد کرد.
غرامتها
دیوان به آمریکا دستور داد که اقدامهای غیرقانونی را متوقف کند و خسارتهای وارده به نیکاراگوئه را جبران کند.
پاسخ آمریکا
آمریکا از شرکت در دادرسی خودداری کرد، حکم را رد کرد و اجرای آن را از طریق شورای امنیت سازمان ملل مسدود کرد.
انتهای پیام/
لینک کوتاه
برچسب ها
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0