- تاریخ انتشار : شنبه ۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۲۹
- کد خبر : 66532
- مشاهده : - چاپ خبر

آمریکا؛ بزرگترین تهدید هستهای جهان
آمریکا تنها کشور استفادهکننده از بمب اتمی، همچنان بزرگترین خطر و تهدید هستهای برای جهان محسوب میشود.
بهتازگی گزارشهایی درباره استقرار تسلیحات هستهای آمریکا در خاک انگلیس منتشر شد؛ براساس این گزارشها، چند بمب اتمی B۶۱-۱۲ در روزهای گذشته از پایگاه هوایی کرتلند در نیومکزیکو به تاسیسات جدید نگهداری سلاحهای هستهای در پایگاه هوایی RAF Lakenheath در سافک انگلیس منتقل شدهاند.
بمب B۶۱-۱۲ یک بمب هستهای تاکتیکی با قابلیت انفجار کمقدرت است که میتواند توسط جنگندههای F-۳۵A حمل شود.
استقرار دوباره این تسلیحات در خاک انگلیس دستکم برای نخستین بار از سال ۲۰۰۸، همزمان بازتابی از تنشها و رقابت تسلیحاتی فزاینده جهانی و ضرورت توجه به خطرهای تهدید تسلیحات هستهای آمریکا بهعنوان نخستین دارنده و تنها استفادهکننده از تسلیحات اتمی است.
تسلیحات هستهای تاکنون فقط ۲ بار در جریان جنگ جهانی مورد استفاده قرار گرفتند؛ آمریکا در جریان جنگ یادشده در سال ۱۹۴۵ شهرهای هیروشیما و ناکازاکی ژاپن را بمباران کرد؛ اقدامی که به دلیل گستردگی تخریب، استفاده احتمالی مجدد از بمبهای هستهای را غیرمنطقی کردند.
با وجود این بحران هستهای همچنان ادامه دارد و جهان بیش از هر زمان دیگری به دلیل ورود بیش از پیش آمریکا و همقطارانش به رقابت تسلیحاتی خطر این بحران را احساس میکند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از زمان آغاز نخستین رقابت انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۵ بارها با تاکید بر تسلیحات هستهای این کشور، در مسیر تشدید این رقابت تلاش کرد.
او در اکتبر ۲۰۱۶ (مهر ۱۳۹۵) گفت: نمیخواهم هیچ احتمالی را رد کنم… استفاده از سلاحهای هستهای وحشتناک است… من آخرین کسی خواهم بود که از آنها استفاده میکند…، اما هرگز آن را رد نمیکنم.
چهلوهفتمین رئیسجمهور آمریکا در ماههای اخیر، عباراتی مانند «بمب هستهای»، «قدرت مخرب آمریکا» و «صلح از طریق قدرت» را به کانون لفاظیهای خود تبدیل کرده است.
جهانی درگیر تسلیحات هستهای آمریکا
حدود ۹ بازیگر جهانی در حال حاضر سلاح هستهای دارند؛ این میزان معادل کمتر از ۵ درصد کشورهای جهان است؛ با وجود این، جهان از تسلیحات هستهای اشباع شده است.
آمریکا یکی از بزرگترین دارندگان تسلیحات هستهای در جهان است؛ براساس گزارش ICAN در سال ۲۰۲۴، آمریکا سلاحهای هستهای را در پنج کشور بلژیک، آلمان، ایتالیا، هلند و ترکیه مستقر کرده است.
دولتهایی که میزبان این بمبها هستند، مجبور نیستند اطلاعات مربوط به وجود چنین سلاحهایی را با شهروندان خود یا نهادهای بینالمللی به اشتراک بگذارند.
با وجود این، کارشناسان هستهای میدانند که حجم سلاحهای هستهای آمریکا مستقر در کشورهای مختلف قابل توجه بوده است؛ آمریکا در سال ۱۹۷۱ در اوج جنگ سرد، ۷ هزار و ۳۰۰ کلاهک هستهای در سراسر کشورهای اروپایی مستقر کرده بود؛ کشورهای میزبان همچنین میزبان موشکها و هواپیماهای بمبافکن تخصصی هستند.
علاوه بر این، ناوگانهای مخفی زیردریاییهای مجهز به سلاحهای هستهای نیز وجود دارند؛ با توجه به این موضوع، جهان در شبکهای گسترده از شبکههای سلاحهای هستهای آمریکا گرفتار شده است.
محققان میگویند زرادخانههای هستهای آمریکا برای نابودی تمدن بشری و ایجاد پدیده فاجعهبار آبوهوایی معروف به «زمستان هستهای» کافی است.
چه کشورهایی میزبان تسلیحات هستهای آمریکا هستند؟
در حالی که ۹ بازیگر در سراسر جهان دارای سلاح هستهای هستند، کارشناسان میگویند گه ۶ کشور در حال حاضر میزبان سلاحهای هستهای کشورهای دیگر در خاک خود هستند؛ از این تعداد ۵ کشور میزبان تسلیحات هستهای آمریکا هستند.
ناتو یک توافقنامه اشتراکگذاری هستهای را اجرا میکند که در آن آمریکا تعدادی سلاح هستهای را در مکانهای خاصی در اروپا ذخیره میکند؛ از نظر تاریخی، آمریکا و شرکای اروپایی آن در مورد محل نگهداری این سلاحها سکوت کردهاند، اما این موضوع بهطور گسترده یک راز آشکار در نظر گرفته شده است که آنها در پایگاههایی در ایتالیا، هلند، آلمان، ترکیه و بلژیک ذخیره شدهاند.
طبق گفته کارزار بینالمللی برای نابودی سلاحهای هستهای (ICAN)، ائتلافی از سازمانهایی که به دنبال حذف و ممنوعیت سلاحهای هستهای هستند، این کشورها در مجموع حدود ۱۰۰ سلاح هستهای متعلق به آمریکا را در مرزهای خود ذخیره میکنند.
این سلاحها همگی تحت کنترل آمریکا هستند.
هشدار درباره رقابت جدید تسلیحات هستهای
موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم (SIPRI) که در مورد کنترل تسلیحات تحقیق میکند، بهتازگی هشدار داد که یک مسابقه تسلیحات هستهای جدید میتواند در افق پیدا باشد.
دن اسمیت، مدیر موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم در گزارش سالانه ۲۰۲۵ این موسسه، در مورد خلع سلاح هستهای و امنیت بینالمللی نوشت: نشانهها حاکی از آن است که یک مسابقه تسلیحات هستهای کیفی جدید در حال شکلگیری است و در مقایسه با مورد قبلی، خطرهای احتمالا متنوعتر و جدیتر خواهند بود.
براساس گزارش این موسسه تا اوایل سال ۲۰۲۵، حدود ۹ بازیگر جهانی وجود دارند که در مجموع ۱۲ هزار و ۲۴۱ کلاهک هستهای در اختیار دارند.
هانس ام.کریستنسن، عضو ارشد برنامه سلاحهای کشتار جمعی SIPRI و مدیر پروژه اطلاعات هستهای در فدراسیون دانشمندان آمریکایی (FAS)، گفت: دوران کاهش تعداد سلاحهای هستهای در جهان که از پایان جنگ سرد ادامه داشت، رو به پایان است؛ در عوض، ما شاهد روند آشکاری از افزایش زرادخانههای هستهای، تشدید لفاظیهای هستهای و کنار گذاشتن توافقنامههای کنترل تسلیحات هستیم.
در حالی که کشورها معمولا اندازه دقیق ذخایر هستهای خود را مخفی نگه میدارند، بنابراین ناظران و تحلیلگران سلاحهای هستهای فقط میتوانند تخمینهایی از تعداد هر کشور ارائه دهند.
رژیم صهیونیستی که تصور میشود تنها بازیگر مسلح به سلاح هستهای در خاورمیانه است، سیاست عدم تایید یا انکار داشتن سلاحهای هستهای را دارد؛ با وجود این، تخمین زده میشود این رژیم حدود ۹۰ سلاح هستهای در اختیار دارد و تحت حمایت آمریکا قرار دارد.
تقریبا ۸۰ سال پس از آغاز عصر هستهای، خطرهای ناشی از سلاحهای هستهای در حال افزایش است و آمریکا همچنان مهمترین عامل در افزایش خطر مسابقه تسلیحات هستهای، گسترش سلاحهای هستهای و جنگ در سالهای آینده محسوب میشود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در بیانیهای در ۷ ژوئن گفت: بشریت روی لبه تیغ است؛ خطر استفاده از سلاح هستهای به اوجی رسیده است که از زمان جنگ سرد دیده نشده است؛ کشورها درگیر یک مسابقه تسلیحاتی کیفی هستند؛ اکنون به خلع سلاح نیاز داریم؛ همه کشورها باید گام بردارند، اما کشورهای دارای سلاح هستهای باید در این مسیر پیشگام باشند.
سلاحهای هستهای بیشتر، هزینههای بیشتر؟
حدود ۱۵ سال است که آمریکا تلاش گستردهای را برای نوسازی، ارتقاء و نگهداری کل سازمان هستهای خود دنبال میکند، ازجمله برنامههایی برای یک موشک بالستیک قارهپیمای جدید زمینی (Sentinel ICBM)؛ یک ناوگان جدید از زیردریاییهای استراتژیک (کلاس کلمبیا)؛ یک ناوگان جدید از بمبافکنهای استراتژیک (B-۲۱)؛ یک موشک کروز هواپرتاب جدید (LRSO)؛ یک موشک کروز دریاپایه جدید (SLCM-N)؛ بازسازی انواع کلاهکهای هستهای، یک کلاهک با طراحی جدید (W-۹۳) و ۲ مرکز جدید تولید پلوتونیوم که میتوانند ۸۰ واحد در سال تولید کنند.
هزینههای یادشده در دولتهای دونالد ترامپ و جو بایدن افزایش یافته است.
آمریکا ناقض قوانین مربوط به تسلیحات هستهای
استفاده از بمب هستهای تنها اقدام هولناک و مخاطرهآمیز آمریکا در موضوع تسلیحات هستهای نیست؛ آمریکا که در سال ۱۹۹۶ پیمان جامع منع آزمایش هستهای (CTBT) را امضا کرد، همچنان این پیمان را تصویب نکرده است.
این در حالی است که آمریکا هزار و ۳۰ مورد از ۲ هزار و ۵۶ مورد انفجار آزمایش هستهای بین سالهای ۱۹۴۵ تا ۲۰۱۷ را انجام داد.
تلاش آمریکا برای مدرن کردن زرادخانه هستهای خود ضمن ایجاد خطر برای این پیمان، نگرانیها در مورد احیای احتمالی آزمایشهای هستهای را افزایش داده است.
گمانهزنیهای متعددی وجود دارند که نشان میدهند این کشور همچنان به فعالیتهای هستهای در سایتهای آزمایش هستهای سابق خود ادامه میدهد.
امنیت و ثبات جهانی در معرض خطر فزاینده تسلیحات هستهای آمریکا
وخامت مداوم امنیت جهانی در سالهای گذشته نگرانیها درباره مخاطرات استفاده از تسلیحات هستهای را افزایش داده است.
در عین حال، حضور ترامپ در اتاق بیضی شکل کاخ سفید، عدم قطعیت بیشتری را درباره بحران هستهای جدید رقم زده است.
چهلوهفتمین رئیس جمهور آمریکا نهتنها علاقهای به رسیدن توافقی برای خلاص شدن جهان از سلاحهای هستهای نشان نمیدهد، بلکه بیزاری خود را از سازمانهای چندجانبه و تلاش برای تضعیف شبح آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح میکند.
انتهای پیام/
لینک کوتاه
برچسب ها
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0