• تاریخ انتشار : شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۱
  • کد خبر : 39369
  • چاپ خبر
تهدید تازه ترامپ علیه اتحادیه اروپا/ اپل، سامسونگ و اتحادیه اروپا زیر ضرب تعرفه

تهدید تازه ترامپ علیه اتحادیه اروپا/ اپل، سامسونگ و اتحادیه اروپا زیر ضرب تعرفه

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بار دیگر اتحادیه اروپا و تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند را با تهدید تعرفه‌های سنگین هدف قرار داد. او اعلام کرد تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات از اروپا قطعی است و محصولات اپل و سامسونگ نیز مشمول مالیات ۲۵ درصدی خواهند شد.

به گزارش اقتصاد آنلاین، نشریه بلومبرگ در گزارشی به تازه‌ترین تهدید تجاری ترامپ علیه اتحادیه اروپا پرداخته است. این نشریه در گزارش خود آورده است: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، تهدید خود مبنی بر اعمال تعرفه ۵۰ درصدی علیه اتحادیه اروپا را تکرار کرد و گفت که تعرفه احتمالی ۲۵ درصدی بر گوشی‌های هوشمند نیز شامل تمام دستگاه‌های ساخت خارج خواهد شد؛ اقدامی تازه در جنگ تجاری که بازار‌ها را متزلزل کرده و کسب‌وکار‌ها را سردرگم ساخته است.

ترامپ روز جمعه بار دیگر به انتقاد از اتحادیه اروپا پرداخت و این بلوک را به تعلل در مذاکرات و هدف قرار دادن ناعادلانه شرکت‌های آمریکایی با شکایت‌ها و مقررات متهم کرد. او احتمال پرهیز اتحادیه اروپا از نرخ تعرفه بالاتر را کم‌رنگ دانست و گفت این نرخ از اول ژوئن اعمال خواهد شد. او تأکید کرد: «ما توافق را تعیین کرده‌ایم؛ نرخ ۵۰ درصدی قطعی است.»

هدف‌گیری اپل، سامسونگ و بازار‌های مالی

ترامپ به خبرنگاران در دفتر بیضی‌شکل کاخ سفید گفت: «آن‌ها روش درستی در پیش نگرفته‌اند. من فقط گفتم وقت آن رسیده که بازی را به شیوه‌ای که بلدم انجام دهم.»

رئیس‌جمهور در ادامه افزود تعرفه ۲۵ درصدی‌ای که صبح جمعه در شبکه‌های اجتماعی علیه گوشی‌های شرکت اپل مطرح کرده بود، شامل دستگاه‌های شرکت سامسونگ و هر تولیدکننده‌ای خواهد شد که چنین محصولی را می‌سازد. به گفته او، دولتش در حال حرکت به سمت اجرای این مالیات تا پایان ماه ژوئن است.

واکنش بازار‌ها و افت شاخص‌های سهام

مجموع این تهدید‌ها که می‌تواند تجارت آمریکا بر روی کالا‌های مصرفی کلیدی را به‌طور چشمگیری دگرگون کند، شوکی تازه به سرمایه‌گذاران وارد کرد.

شاخص‌های سهام پس از آنکه ترامپ گفت «دنبال توافق با بروکسل نیست»، افت کردند. شاخص S&P ۵۰۰ با ۰.۷ درصد کاهش، برای چهارمین روز پیاپی نزولی بود. شاخص نزدک ۱۰۰ نیز ۰.۹ درصد افت کرد. شاخص صنعتی داوجونز ۰.۶ درصد سقوط کرد. شرکت اپل با بیش از ۳ درصد افت، آغازگر فروش گسترده سهام شرکت‌های فناوری بود.

بازگشت به سیاست فشار حداکثری در مذاکرات تجاری

پیام‌های ترامپ که نخستین‌بار صبح جمعه منتشر شد، دور تازه‌ای از تهدید‌های تجاری را به نمایش گذاشت، پس از آنکه پیش‌تر نشان داده بود تمایل دارد مذاکرات با شرکا را درباره تعرفه‌های دوم آوریل به پایان برساند، تعرفه‌هایی که به مدت ۹۰ روز برای فرصت گفت‌و‌گو متوقف شده بودند.

توجه ترامپ در این هفته عمدتاً معطوف به بسته عظیم مالیاتی و هزینه‌ای بوده است که هم‌اکنون در کنگره آمریکا در حال بررسی است.

او نگرانی‌ها درباره اینکه اقداماتش می‌تواند منجر به افزایش قیمت‌ها برای آمریکایی‌ها شود را نادیده گرفت و پیش‌بینی کرد که کشور‌های خارجی و شرکت‌ها یا هزینه این تعرفه‌ها را خواهند پرداخت، یا تولید را به آمریکا منتقل خواهند کرد. با این حال اذعان کرد که ممکن است بخشی از هزینه‌ها به مصرف‌کننده منتقل شود.

واکنش مقامات دولت و فشار بر اتحادیه اروپا

ترامپ گفت: «گاهی کشور خودش این هزینه را می‌دهد. گاهی والمارت این هزینه را می‌دهد و گاهی هم باید پرداخت شود؛ یک چیزی اضافه.»

این لحن قاطعانه در حالی بیان شد که مقامات ارشد دولت روز جمعه گفته بودند هدف اصلی ترامپ، تحت فشار قرار دادن شرکای تجاری آمریکا و شرکت‌های بین‌المللی برای دستیابی به توافق‌های بهتر است.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز جمعه در گفت‌و‌گو با بلومبرگ گفت: «رئیس‌جمهور از اتحادیه اروپا ناراضی شده بود.» او در مصاحبه قبلی با شبکه فاکس‌نیوز ابراز امیدواری کرده بود که این تهدید «باعث تحریک اتحادیه اروپا شود.»

چرخش ناگهانی در مواضع آمریکا نسبت به اروپا

این چرخش در موضع‌گیری ترامپ، تغییری قابل‌توجه نسبت به نشست اخیر وزرای دارایی گروه هفت بود؛ جایی که وزیر خزانه‌داری آمریکا ظاهراً تمایل به بهبود روابط با اروپا داشت، به‌گفته فردی آگاه از مباحثات.

ترامپ به‌طور جداگانه در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که پیش‌تر به اپل گفته بود گوشی‌های هوشمند محبوب این شرکت باید در آمریکا ساخته شوند و از تلاش این شرکت برای انتقال بخشی از تولیداتش از چین به هند، خشنود نیست. این اظهارات چند روز پس از دیدار ترامپ با تیم کوک، مدیرعامل اپل، مطرح شد؛ دیداری که یک مقام کاخ سفید آن را فاش کرد.

ترامپ گفت: «با تیم توافق داشتم که چنین کاری نکند. او گفت که به هند می‌رود تا کارخانه بسازد. من گفتم، ‘رفتن به هند ایرادی ندارد، اما بدون تعرفه اجازه فروش اینجا را نخواهید داشت.»

واکنش اتحادیه اروپا و تحلیل‌گران

موضع‌گیری جدید ترامپ پس از آن صورت گرفت که اتحادیه اروپا در اوایل هفته جاری پیشنهاد تجاری جدیدی به آمریکا ارائه داد تا مذاکرات را از سر گیرد. ماروش شِفچوویچ، کمیسر تجارت اتحادیه اروپا، روز جمعه با جِیمی‌سون گریر، همتای آمریکایی خود، تماس تلفنی داشت تا وضعیت مذاکرات را بررسی کند.

شفچوویچ در پستی در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «کمیسیون آماده است با حسن نیت همکاری کند. تجارت میان اتحادیه اروپا و آمریکا بی‌نظیر است و باید بر پایه احترام متقابل هدایت شود، نه تهدید. ما آماده‌ایم از منافع خود دفاع کنیم.»

میشل مارتین، نخست‌وزیر ایرلند، اظهارات ترامپ را «بسیار ناامیدکننده» خواند.

او در پستی در شبکه اجتماعی X نوشت: «تعرفه‌ها به همه طرف‌ها آسیب می‌زنند. نتیجه مطلوب، توافقی مذاکره‌شده است؛ هم برای دو طرف و هم برای تجارت جهانی.»

آثار اقتصادی تهدید‌های تعرفه‌ای ترامپ

تهدید تعرفه‌ای جدید ترامپ بر تجارت ۳۲۱ میلیارد دلاری میان آمریکا و اتحادیه اروپا اثر خواهد گذاشت و طبق برآورد بلومبرگ اکونومیکس، تولید ناخالص داخلی آمریکا را حدود ۰.۶ درصد کاهش می‌دهد و قیمت‌ها را بیش از ۰.۳ درصد افزایش خواهد داد.

چارچوب جدید اتحادیه اروپا شامل موانع تعرفه‌ای و غیرتعرفه‌ای، همچنین راه‌هایی برای تقویت امنیت اقتصادی، سرمایه‌گذاری‌های متقابل، خرید‌های راهبردی و همکاری در چالش‌های جهانی است، بر اساس گفته‌های منابع آگاه که خواستند ناشناس بمانند، زیرا این مفاد علنی نشده‌اند.

هدف این سند که اوایل هفته به کاخ سفید ارسال شده، آغاز رسمی مذاکرات تجاری بوده است.

واکنش خونسردانه اروپا و احتمال اقدامات تلافی‌جویانه

برخی در اروپا تهدید‌های ترامپ را بیشتر به‌عنوان تلاش برای افزایش اهرم فشار بر اتحادیه ارزیابی کردند تا یک فرمان قطعی.

دیک شوف، نخست‌وزیر هلند، روز جمعه در یک نشست خبری هفتگی گفت: «همه اینها بخشی از روند مذاکره است؛ ما با آرامش به این پیشنهادات نگاه می‌کنیم و با قدرت و قاطعیت پاسخ خواهیم داد.»

با این حال، نشانه‌هایی وجود دارد که مذاکرات به‌خوبی پیش نمی‌رود. یک مقام اتحادیه اروپا پیشنهاد پیشین آمریکا را «فهرستی از خواسته‌های یک‌طرفه و غیرواقع‌بینانه» توصیف کرد، بنا بر گزارش پیشین بلومبرگ. اتحادیه اروپا به دنبال همکاری با آمریکاست و خواستار توافقی متوازن و سودمند برای دو طرف است. با این حال، مقامات اتحادیه و بسیاری از کشور‌های عضو نسبت به انگیزه‌های واقعی دولت ترامپ تردید دارند.

آمادگی اروپا برای اقدامات متقابل و تداوم تنش

هاوارد لاتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا، روز چهارشنبه در رویدادی از سوی آکسیوس گفت که برخی مذاکرات تجاری «غیرممکن» شده‌اند.

او افزود: «در اتحادیه اروپا این امر بسیار دشوار است، چون مثلاً آلمان مایل به توافق است، اما اجازه ندارد.»

اتحادیه اروپا در صورت شکست مذاکرات برای رسیدن به نتیجه‌ای رضایت‌بخش، قصد دارد تدابیر تلافی‌جویانه‌ای را آماده کند. این بلوک تجاری طرح‌هایی برای اعمال تعرفه‌های اضافی بر ۹۵ میلیارد یورو صادرات آمریکا (معادل ۱۰۷ میلیارد دلار) تهیه کرده است، در پاسخ به تعرفه‌های موسوم به «متقابل» ترامپ و تعرفه ۲۵ درصدی بر خودرو‌ها و برخی قطعات.

کشور‌های اروپایی اوایل ماه جاری با تعویق ۹۰ روزه اجرای مجموعه جداگانه‌ای از تعرفه‌های تلافی‌جویانه علیه آمریکا موافقت کردند؛ تعرفه‌هایی که در واکنش به اعمال تعرفه ۲۵ درصدی ترامپ بر صادرات فولاد و آلومینیوم اتحادیه اروپا طراحی شده بودند. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که ترامپ نرخ «متقابل» خود بر بیشتر صادرات اتحادیه اروپا را از ۲۰ درصد به ۱۰ درصد کاهش داد، آن‌هم برای مدت مشابه.

لوران سن-مارتن، وزیر تجارت فرانسه، روز جمعه در پستی در شبکه X نوشت: «ما بر همان موضع قبلی باقی مانده‌ایم: کاهش تنش، اما آماده‌ایم که پاسخ دهیم.»

لینک کوتاه

برچسب ها

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.