به گزارش خبرنگار مهر، قوه قضائیه یکی از ارکان سهگانه حکومت است که مسئولیت اجرای عدالت، حفظ حقوق شهروندان و نظارت بر رعایت قوانین را بر عهده دارد. این قوه بهعنوان نهادی مستقل در نظام جمهوری اسلامی ایران، وظیفه رسیدگی به دعاوی و اختلافات حقوقی، بررسی جرایم و تخلفات، صدور حکم و اجرای آن را بر عهده دارد. دستگاه قضائی در این راستا با ایجاد دسترسی آسان به خدمات حقوقی، تلاش میکند تا امنیت اجتماعی و عدالت را برای تمامی افراد جامعه تأمین کند.
دستگاه قضائی از طریق دادگاهها، دادسراها و سایر نهادهای وابسته، به شهروندان خدمات متنوعی ارائه میدهد. این خدمات شامل مشاوره حقوقی، رسیدگی به دعاوی و شکایات، پیگیری پروندههای کیفری و مدنی، و اجرای احکام قضائی است. هدف از این خدمات، حفظ حقوق فردی و اجتماعی شهروندان، برقراری عدالت و جلوگیری از بروز فساد و نقض قوانین در جامعه است. دستگاه قضائی با رسیدگی سریع و عادلانه به پروندهها، بهنوعی اعتماد عمومی را به نظام قضائی و حاکمیت قانونی تقویت میکند.
در سالی که گذشت موضوعات مختلفی در دستگاه قضائی کشور مطرح شد و برخی اقدامات انجام و برخی اجرای آن به سال جدید موکول شد. در اسفند ماه ۱۴۰۳ قوه قضائیه با رویدادهای و اتفاقات مختلفی همراه بود که در این گزارش برخی از این اتفاقات و خبرها را مرور خواهیم کرد.
زندانیان در آزمون ورودی مقاطع ارشد و دکتری سال ۱۴۰۴ شرکت کردند
آزمون کارشناسی ارشد و دکتری ۱۴۰۴ در نوبت صبح و عصر در روزهای دوم و سوم اسفندماه در ندامتگاههای قزلحصار، تهران بزرگ و بازداشتگاه اوین با حضور نمایندگان سازمان سنجش برگزار شد و بر اساس اعلام دستگاه قضا فرصت ادامه تحصیل از سوادآموزی تا دکتری برای زندانیان در زندانهای استان تهران فراهم است.
بزرگداشت چهلمین روز شهادت حججالاسلام رازینی و مقیسه
مجلس بزرگداشت چهلمین روز شهادت حججالاسلام والمسلمین رازینی و مقیسه در روز ۴ اسفند ماه در شبستان امام خمینی (ره) حرم حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها)، برگزار شد. در این مراسم علاوه بر اقشار مختلف مردم، تعدادی از علما و همچنین جمعی از مسئولان کشوری و لشکری و مقامات قضائی نیز حضور داشتند.
دادگاه رسیدگی به اتهامات دولت آمریکا در ترور شهید سلیمانی
پنجمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات مقامات دولتی و نظامی ایالات متحده آمریکا درباره ترور شهید حاج قاسم سلیمانی (ره) در شعبه اول کیفری یک استان تهران در روز ۵ اسفند ماه برگزار شد. اولین دادگاه رسیدگی به پرونده محاکمه آمران و عاملان ترور سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی در تاریخ ۱۷ شهریور ۱۴۰۳ در شعبه اول کیفری به ریاست قاضی جواهری و در مجتمع قضائی امام خمینی (ره) برگزار شده بود.
تاکنون ۴ جلسه از این دادگاه برگزار شده و بر اساس کیفرخواست صادره نقض مصونیت و مبانی نقض حقوق بینالملل در ترور سردار شهید قاسم سلیمانی و همراهان ایشان، مغایرت اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی با اصول بینالمللی، مبانی صلاحیت محاکم قضائی ایران و قوانین مؤثر مصوب در مجلس شورای اسلامی، اقدامات قضائی صورت گرفته در این پرونده، اقدامات خصمانه آمریکا علیه مردم ایران در دوران معاصر؛ قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از قبیل اجرای کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ توسط سازمان سیا، حمایت از گروهکهای تروریستی و دهها اقدام ضد ایرانی دولت آمریکا تبیین شد.
دومین جلسه رسیدگی به پرونده کودتای ۲۸ مردادماه
دومین جلسه رسیدگی به پرونده کودتای ۲۸ مردادماه سال ۱۳۳۲ یکشنبه ۶ اسفندماه ۱۴۰۳ در شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی بینالملل به ریاست قاضی «حسینزاده» و جمعی از حقوقدانان مجتمع قضائی امام خمینی (ره) برگزار شد.
حکم سارق خشن و بیرحم تهران اجرا شد
حکم اعدام یک سارق خشن و بیرحم که با استفاده از شمشیر و قمه در مقابل اندک مقاومت قربانیان آنها را مضروب میکرد به اتهام محاربه پس از تأیید در دیوان عالی کشور صبح روز ۸ اسفند ماه ۱۴۰۳ اجرا شد.
دادگاه رسیدگی به پرونده گروه رستمی صفا برگزار شد
همچنین رسیدگی به پرونده گروه رستمی صفا از فروردین ماه سال ۱۳۹۹ در شعبه دوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی تهران آغاز و همزمان با آغاز دوره تحول و تعالی در قوه قضائیه، با جدیت بیشتر و با توجه به تأکیدات رئیس عدلیه مبنی بر رسیدگی علمی به پروندهها، جلسات متعدد رسیدگی به پرونده با حضور هیئتهای کارشناسی پولی، بانکی، ارزی، مالی، اقتصادی، و گمرکی برگزار و ابعاد مختلف این پرونده را از زوایای مختلف بررسی کردند.
در اسفند ماه ۱۴۰۳ جلسات رسیدگی به قسمت دوم پرونده گروه موسوم به رستمی صفا در شعبه دوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی تهران در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد.
در نهایت پس از برگزاری جلسات متعدد دادگاه حکم قطعی و لازمالاجرای ۶ نفر از متهمان را صادر شد و علاوه بر حبسهای طویلالمدت برای متهمان، با رأی صادره بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان به شبکه بانکی کشور بازگشت. این ۶ متهم به مجازاتهای حبس کلان ۲۰،۱۵ و ۱۰ سال، رد مال و جزای نقدی محکوم شدند.
پرونده گروه موسوم به رستمی صفا به عنوان بزرگترین بدهکار بخش خصوصی به سیستم بانکی کشور با قریب به ۱۰ درصد از کل مطالبات وصول نشده سیستم بانکی از بخش خصوصی را در سالهای گذشته به خود اختصاص داده است و اتهامی که دادسرای عمومی و انقلاب در کیفرخواست عنوان کرده اخلال در نظام اقتصادی از طریق قاچاق ارز و کلاهبرداری است.
اعلام جرم علیه یاشار سلطانی
همچنین در پی انتشار خبری در سایت شخصی یاشار سلطانی در رابطه با گم شدن مقدار زیادی طلای بانک مرکزی، به دلیل عدم ارائه مستندات لازم و قانع کننده از سوی نامبرده علیه وی اعلام جرم شد.
حکم پرونده چای دبش صادر شد
همچنین اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضائیه بیان کرد: «پرونده اتهامی مدیران شرکتهای گروه چای دبش در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی تهران ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور با برگزاری ۲۴ جلسه رسیدگی در نهایت در خصوص تعداد ۴۲ نفر از متهمان بعد از رسیدگیهای دقیق و ملاحظه اسناد و مدارک و استماع دفاعیات متهمان و وکلای آنها تصمیم نهایی را اتخاذ کرد.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: محکومعلیه ردیف اول، اکبر رحیمی درآباد الف: به اتهام قاچاق سازمان یافته از نوع کالای مجاز مشروط به تحمل ۷۵ ماه حبس تعزیری به اتهام قاچاق سازمان یافته از نوع کالای ممنوعه به تحمل ۷۵ ماه حبس تعزیری ج: از باب مشارکت در اخلال کلان در نظام اقتصادی کشور به دلیل عدم ایفای تعهدات ارزی یا همان قاچاق ارز به میزان ۲/۲۶۹/۱۶۰/۵۳۴ یورو، به تحمل ۲۵ سال حبس تعزیری د: به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور از طریق فروش ارز بدون رعایت ضوابط و مقررات ارزی به تحمل ۲۵ سال حبس تعزیری و به اتهام پرداخت رشوه به تحمل ۴۵ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.
جهانگیر ادامه داد: متهم مجموعاً به ۶۶ سال حبس تعزیری محکوم شده است که به موجب مقررات فقط محکومیت اشد، (۲۵ سال) قابلیت اجرا دارد. همچنین محکومعلیه اکبر رحیمی درآباد بابت عدم رفع تعهدات ارزی، به استرداد عین ارز به میزان دو میلیارد و دویست و شصت و نه میلیون و چهارصد و چهار رسید صد و شصت و سه هزار و پانصد و سی و چهار یورو (۲/۲۶۹/۱۶۰/۵۳۴ یورو) محکوم شده است.»
محکوم علیه اکبر رحیمی مجموعاً به بیش از ۲۴۴ هزار میلیارد تومان جزای نقدی محکوم شده است که به موجب مقررات قانون مجازات اسلامی فقط محکومیت اشد قابلیت اجرا دارد.
جهانگیر افزود: «به موجب حکم صادره در خصوص سید جواد ساداتی نژاد و سید رضا فاطمی امین وزرای وقت جهاد کشاورزی و صنعت معدن و تجارت به اتهام معاونت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به طور عمده و کلان موضوع تبصره دو ماده دو قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور حکم محکومیت هر کدام به ۵ سال حبس تعزیری صادر شده ولی دادگاه در اجرای مواد ۳۶ و ۳۷ از قانون مجازات اسلامی و ماده شش از قانون کاهش حبس تعزیری محکومیت سیدجواد ساداتینژاد را به دو سال و محکومیت سید رضا فاطمی امین را به یک سال تخفیف و کاهش داده است.»
سیامین جلسه دادگاه منافقین
همچنین اسفند سال پیش سیامین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ۱۰۴ نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق موسوم به منافقین و همچنین ماهیت این سازمان به عنوان یک شخصیت حقوقی، روز سهشنبه ۱۴ اسفند ماه در شعبه یازدهم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی حجتالاسلام والمسلمین امیررضا دهقانی و مستشاران دادگاه مرتضی تورک و امین ناصری، با حضور وزیری نماینده دادستان، خانواده شهدا و وکلای آنها و همچنین وکلای متهمان در مجتمع قضائی امام خمینی برگزار شد.
آمریکا به پرداخت بیش از ۵ میلیارد دلار محکوم شد
همزمان با ۲۲ اسفند، روز بزرگداشت شهدا، مراسم اعلام حکم دادخواهی خانواده شهدای غواص علیه آمریکا، با حضور جمعی از مسئولین لشکری و کشوری و خانواده معظم شهدای غواص برگزار شد. حکم دادخواهی خانواده شهدای غواص علیه آمریکا اعلام و این کشور به پرداخت ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار محکوم شد.
۶ زندانی ایرانی از قزاقستان به کشور منتقل شدند
همچنین اسفند سال گذشته عسکر جلالیان معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزیر دادگستری از انتقال ۶ ایرانی محبوس در زندانهای قزاقستان به ایران خبر داد. شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ در چهارمین مرحله از انتقال ایرانیان محبوس در زندانهای قزاقستان به کشورمان، ۶ نفر از این افراد با پیگیری کمیته انتقال محکومین وزارت دادگستری و سفارت کشورمان در آستانه، برای گذران ادامه دوران محکومیت به کشورمان منتقل شدند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0