- تاریخ انتشار : دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۲:۲۹
- کد خبر : 25242 چاپ خبر

قطار وعدهها روی ریل چین؛ آیا “ملیسازی مترو” فقط پوسته است؟
اکوایران:خبرها از ورود تجهیزات ساخت «بوژی» مترو به تهران و آغاز تولید قطار ملی حکایت دارد، با وعدههایی برای تحول در ناوگان حملونقل ریلی پایتخت. در حالی که مسئولان از افزایش ظرفیت تولید واگنها و تکمیل پروژهها خبر میدهند، سوالات زیادی دربارهی تحقق این اهداف و چالشهای پیشرو وجود دارد.
علیرضا شیخ طاهری در بازدید امروز رییس کمیسیون حمل ونقل شورای شهر تهران از کارخانه واگن سازی با بیان اینکه ازسال گذشته مدیریت شهری توجه ویژه ای به تولید در مترو داشتند و تا پایان تابستان جاری بسیاری از ظرفیت های زیرساختی و احداثبنا به نتیجه می رسد گفت: علاوه بر توسعه عمرانی، توسعه زیرساختی را نیز مدنظر قرار دادیم.
وی با بیان اینکه در نتیجه سفر شهردار تهران چین،قرارداد انتقال فناوری “بوژی” به ایران امضا شد و حالا ما در حال فراهمکردن مقدمات تولید بوژی هستیم وطی ماه های آینده رباتهای ساخت بوژی وارد ونصب میشود و تا پایان سال استارت ساخت بوژی زده میشود.
وی با اشاره به افزایش ظرفیت شرکت واگن سازی در راستای ساخت وتکمیل قطارها از محل قرارداد چین گفت: در طول ۲۲ سال عمر شرکت واگن سازی، ۱۵۰۰ واگن با همکاری مشترک شرکای چینی تولید شده که سالانه حدود ساخت وتکمیل ۶۸ دستگاه میشود اما با برنامه ریزی صورت گرفته وبراساس پلن ۵ تا ۸ ساله، امادگی برای ورود ۱۸۰۰ واگن دیگر را خواهیم داشت که براین اساس باید ظرفیت را دوبرابر افزایش دهیم وتا میانگین سالانه ۱۰۰ دستگاه واگن را بتوانیم پوشش دهیم.
وی با اشاره به اضافه شدن فضای ۳۵۰۰ متر فضا برای خط تولید، مونتاژ، رنگ و… گفت: قرار چین بززگترین قرارداد تامین واگن کشور است وباید ظرفیتها افزایش یابد که با این افزایش ظرفیت، میتوانیم در اوج تولید ماهانه سه رام قطار که به عبارتی دیگر تولید روزانه یک واگن را بسازیم.
وی در مورد سرانجام قرارداد تپلید انبوه قطارملی متروگفت: کارفرما ۱۱۳ واگنملی، شرکت بهره بردارب مترو است و کارشناسان ما غیرتمندانه توانستند پروژه را زودتر از موعد قرارداد تحویل دهند بگونه ای که اسفندماه سال گذشته اولین رام قطار وارد مراحل تست شد و رام دوم وسوم در مرحله تولید است.
چرا قطار ملی چندبار افتتاح شد؟
رضا شیخطاهری، مدیرعامل شرکت واگنسازی تهران همچنین درحاشیه بازدید اخیر خبرنگاران از این کارخانه، با اشاره به دو مأموریت اصلی این مجموعه، گفت: «واگنسازی تهران مسئولیت تولید ناوگان جدید مترو و تعمیر و نگهداشت واگنهای فعلی را بر عهده دارد و امروز بیش از ۹۲ درصد ناوگان مترو تهران به لطف خدمات اورهال و تعمیرات این مجموعه در حال بهرهبرداری است.»
وی افزود: «در حوزه تولید، طی ۲۲ سال گذشته تنها ۱۵۷ دستگاه واگن با مشارکت خارجی تولید شده که سهم تولید داخلی در آنها کمتر از ۳۶ درصد بود. اما امروز، با برنامهریزی انجامشده، این سهم در پروژه قطار ملی به بیش از ۸۵ درصد خواهد رسید.»
شیخطاهری درباره شائبه افتتاحهای چندباره قطار ملی توضیح داد: «نمونه اولیه قطار ملی در سال ۱۳۹۹ با مشارکت معاونت علمی ریاستجمهوری تولید شد و همان زمان مورد تست و بهرهبرداری قرار گرفت. افتتاحهایی که تاکنون انجام شدهاند مربوط به همین نمونه آزمایشی بودهاند که اکنون نیز در مسیر تهران-پرند فعال است. اما آنچه امروز در دستور کار ماست، ورود به فاز تولید انبوه قطار ملی است.»
وی ادامه داد: «بر اساس قرارداد تولید ۱۱۳ دستگاه، اکنون سه رام قطار در مراحل مختلف تولید قرار دارند که رام اول آماده تست نهایی و بهرهبرداری است و به زودی با حضور ریاست محترم جمهور و شهردار تهران رونمایی خواهد شد.»
شیخطاهری با اشاره به انتقال فناوری تولید بوژی از چین نیز گفت: «در جریان سفر شهردار محترم تهران به چین، قرارداد انتقال فناوری بوژی امضا شد و امروز شاهد آمادهسازی خطوط تولید این فناوری پیچیده در داخل کشور هستیم. این دستاورد مهم نشان میدهد تحریمها نتوانستهاند مانع پیشرفت فناوری در حوزه حملونقل ریلی کشور شوند.»
وی با بیان اینکه ۱۴ شرکت داخلی از ۴۰ شهر ایران در پروژه قطار ملی مشارکت دارند، تأکید کرد: «این سطح از همکاری نشاندهنده توان بالای صنعت ریلی کشور است. امیدواریم با اعتماد بیشتر به توان داخلی، شاهد حل بخش بزرگی از چالش تأمین ناوگان مترو باشیم.»
جعفر تشکریهاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای اسلامی شهر تهران هم در جریان بازدید از کارخانه واگنسازی مترو، از آغاز فاز جدیدی در توسعه و نوسازی ناوگان حملونقل ریلی پایتخت خبر داد و گفت: «بازدید امروز که نخستین بازدید ما در سال جدید از مجموعههای حملونقل عمومی بود، با محوریت بررسی روند ساخت قطار ملی، بخشهای جدید تولیدی و برنامههای اورهال واگنهای مترو انجام شد.»
وی با اشاره به تولید داخلی قطعات کلیدی مانند بوژی، رنگآمیزی، اتاقسازی و سایر اجزای واگنها افزود: «خوشبختانه زیرساختها و تجهیزات لازم فراهم شده و کارخانه با توان کامل در حال فعالیت است. هماکنون سه رام قطار ملی در دست ساخت است که بهزودی آماده رونمایی خواهد بود.»
تشکریهاشمی همچنین از پیگیری قرارداد تأمین ۶۳۰ واگن مترو با کشور چین خبر داد و گفت: «از این تعداد، ۱۱۳ واگن به صورت تولید داخلی ساخته میشود. با برطرف شدن بخش عمدهای از تأخیرات طرف خارجی، پیشبینی میشود نخستین واگن وارداتی از خردادماه وارد خطوط مترو شود.»
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر، با اشاره به تأخیر در برنامههای اورهال در سال گذشته، اظهار کرد: «امسال با اختصاص بیش از ۳ هزار میلیارد تومان بودجه برای تعمیرات و نوسازی، روند اورهال سرعت خواهد گرفت. طبق مصوبه شورا، این بودجه تا آذرماه به شرکت بهرهبرداری مترو اختصاص مییابد تا شاهد تحولی واقعی در نگهداشت ناوگان باشیم.»
او تأکید کرد: «حملونقل عمومی بهویژه مترو، اولویت اصلی شورای شهر و شهرداری تهران در سال جاری است و با استمرار این روند، مردم تهران تا پایان سال آثار این تحول را بهوضوح لمس خواهند کرد.»
خط ۵ مترو چرا هر هفته دچار مشکل میشود؟
رضا محمدنژاد بیدخت، مدیرعامل شرکت بهرهبرداری مترو تهران و حومه در جریان بازدید از شرکت واگنسازی تهران با اشاره به ضرورت نوسازی خطوط قدیمی مترو، گفت: «خطوط بالاستی مانند خط ۱ و خط ۵ که زیرزمینی نیستند، بیشتر از سایر خطوط در معرض آسیب هستند و به همین دلیل نیاز فوریتری به اورهال و بازسازی دارند.»
وی ادامه داد: «در ایام نوروز امسال، حدود ۴ کیلومتر طولی (۸ کیلومتر خطی) از این خطوط به طور کامل نوسازی شد. شبکه کلی مترو تهران و حومه حدود ۱۳۰ کیلومتر است که بخش زیادی از آن نیازمند اورهال دورهای است.
بخشی از مسیر خط ۱، بهویژه از ایستگاه علیآباد به سمت شمال، در اولویت تعمیرات است که در بازههای تعطیلات شبانه، یعنی بین ساعت ۱۱ شب تا ۴ صبح، برنامهریزی برای اجرای آن انجام شده است.»
محمدنژاد بیدخت درباره وضعیت خط ۵ مترو نیز که بهطور مکرر دچار اختلال میشود، توضیح داد: «خط ۵ قدیمیترین مسیر مترویی تهران است که در حال حاضر یک مسیر بیناستانی محسوب میشود. این خط بالاستی بوده و به دلیل شرایط جوی نظیر بارش باران و برف، سرما و گرما، نسبت به خطوط تونلی زیرزمینی آسیبپذیری بیشتری دارد.»
او افزود: «علاوه بر زیرسازی، شبکه برق خط ۵ نیز از نوع بالاسری است که خودش چالشهای زیادی دارد. اگرچه تاکنون برخی قطعات این خط بازسازی شدهاند، اما نوسازی کامل آن هنوز انجام نشده است. برنامه ما این است که امسال به صورت قطعهقطعه، کل مسیر خط ۵ شامل زیرسازی، روسازی و تأسیسات برقی را بازسازی کنیم.»
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری مترو تهران همچنین تأکید کرد: «نمیتوان کل خط را یکباره اورهال کرد، اما با برنامهریزی دقیق در تعطیلات شبانه و هماهنگیهای لازم، بهتدریج این کار انجام خواهد شد.»
لینک کوتاه
برچسب ها
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0