به گزارش خبرنگار مهر، از ظهر روز ۲۶ اردیبهشت، مراسم اختتامیه پویش ملی «زندگی با آیهها» برگزار شد.
رویدادی که با هدف ترویج مفاهیم قرآنی و پیوند آیات الهی با زندگی روزمره، میلیونها ایرانی را گرد هم آورد. این مراسم، که از ظهر جمعه بهصورت زنده از شبکههای دو، سه، افق، قرآن و تهران پخش شد، نهتنها نقطه اوج تلاشهای برگزارکنندگان و مشارکتکنندگان بود، بلکه نمادی از اشتیاق عمیق جامعه ایرانی به قرآن و ارزشهای دینی به شمار میرفت.
حضور چهرههای فرهنگی، دینی و بیش از ۱۱ میلیون شرکتکننده در این پویش، این رویداد را به یکی از بزرگترین حرکتهای مردمی قرآنی در سالهای اخیر تبدیل کرد.
چهرههای سرشناس فرهنگی و دینی، از جمله حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، و صادق حسینزاده ملکی، معاون پرورشی وزارت آموزش و پرورش، در این مراسم حضور داشتند، فضای سالن با نوای تلاوت قرآن و سرودهای دینی آکنده بود، و پرچمهای مزین به آیات قرآنی، حالوهوایی معنوی به مراسم بخشیده بود.
مراسم رأس ساعت ۱۴ با اجرای مهران رجبی از شبکه افق آغاز شد. رجبی با طنزی که خاص اوست، از تأثیر آیات قرآن بر زندگی روزمره سخن گفت، سپس، مرتضی پرنیان از شبکه تهران در ساعت ۱۴:۴۵، فاطمه افشاریان از شبکه دو در ساعت ۱۵:۵۵، نجمالدین شریعتی از شبکه سه در ساعت ۱۷ و سید وحید مرتضوی از شبکه قرآن در ساعت ۱۷:۴۰ اجرای برنامه را بر عهده گرفتند. هر یک از این مجریان، با سبک خاص خود، لحظات متفاوتی از مراسم را به مخاطبان میلیونی تلویزیون منتقل کردند.
در گام بعدی تعداد شرکت کنندگان «زندگی با آیهها» بیش از ۱۱ میلیون نفر خواهد بود
حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، یکی از سخنرانان اصلی مراسم، با شور و حرارتی خاص به روی صحنه آمد، او این پویش را «نهضتی جمعی و مردمی» توصیف کرد که با مشارکت نهادهای مختلف، از جمله سازمان تبلیغات اسلامی، به بار نشسته است.
این رویداد یک نهضتی جمعی و کار مردمی روبه جلو بود که برخی نهادهای دیگر هم حضور داشتند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی افزود: اینجا حضور پیدا کردم تا از همه تشکر کنم علی الخصوص از مجری جناب آقای فرزاد جمشیدی و بانویی که تشویق کننده چهل هزار نفر بسیاری از مردم ما بودند.
در این برنامه نیز فرزاد جمشیدی نیز به عنوان سفیر زندگی با آیهها مورد توجه قرار گرفت و به بیان خاطرات خود پرداخت و اثر گذارترین آیه را آیه ازدواج در قرآن عنوان کرد.
سپس حجت الاسلام قمی ادامه داد: براساس افکار سنجی های متقن و مردمی ما جامعهای هستیم که قرآن و تقدسش را باور داریم و آن را باعث برکت و نور میدانیم ولی متأسفانه از آن برخوردار نیستیم.
وی افزود: زندگیهای ما با زندگی قرآنی فاصله دارد و شاید این نهضت گامی به سوی قرآنی شدن زندگی ما بود که جمعیت زیادی از آن شرکت کردند. اینکه ۱۱ میلیون نفر وارد حفظ و تفسیر و راه کاربردی کردن در زندگی شوند بسیار شیرین است.
حجت الاسلام قمی افزود: مردم ایران، قرآن دوست هستند. در گوشه و کنار ممکن است مردم به مسائلی معترض باشند اما هیچکس در مقوله قرآن اعتراضی ندارد بلکه متحد هستند.
وی اظهار داشت: با این طرح نحوه رفتار در جامعه و خانواده بهتر است که قرآنی شود و بسیار شیرین است که مورد توجه قرار بگیرد. دغدغه مندان زیادی را میشناسم که این کار را جا بیاندازند حاج اسماعیل رمضانی و بزرگوارانی که در شبکههای مختلف تلویزیونی با بیان روان و شیرین ارائه کردند.
حجت الاسلام قمی افزود: ما باید قدری بیشتر با قرآن ارتباط گرفته و آن را در زندگی بکار ببندیم قرآن فقط برای ماه رمضان نیست بلکه در طول مسیر زندگی ما به آن نیاز داریم.
وی گفت: همه آیه «انا لله و انا الیه راجعون» را شنیدیم ولی هنوز آن را درک نکردیم که اگر از لحاظ تفسیر و کاربردی کردن آن را بفهمیم بسیار میتوانیم آن را کاربردی کنیم. در قدم بعدی زندگی با آیهها امیدواریم حضور بیش از ۱۱ میلیون نفر را شاهد باشیم.
۴۶۰ هزار معلم در طرح زندگی با آیهها شرکت کردند
صادق حسین زاده ملکی، ظهر جمعه در بین جمعی از چهرههای سرشناسی حوزه فرهنگی و دینی در خصوص دستاوردهای بزرگ طرح ملی «زندگی با آیهها» گفت: در مراحل اول و دوم اجرای طرح، فعالیتهای آموزش و پرورش به خوبی پیش رفت، اما در این میان اتفاقاتی رخ داد که باعث شد بازنگریهایی صورت گیرد.
ملکی افزود: همین مسئله موجب شد که مرحله سوم پرشورتر و جاریتر برگزار خواهد شود.
معاون پرورشی وزیر آموزش و پرورش گفت: تاکنون بیش از ۴۶۰ هزار معلم در این طرح شرکت کرده و در آزمون آن حضور یافتهاند.
وی افزود: پیشبینی میشود در مرحله بعدی، تعداد فرهنگیان شرکتکننده افزایش بیشتری پیدا کند.
ملکی در ادامه اظهار داشت: در بخش دانشآموزی نیز مدارسی وجود دارند که تمامی دانشآموزان آنها به این پویش پیوستهاند.
وی افزود: بهعنوان نمونه، در استان قزوین بیش از ۱۳۰ مدرسه به طور کامل در این برنامه مشارکت داشتهاند.
ملکی گفت: اگر ما زندگی خود را بر اساس آیات قرآن تنظیم کنیم، مجموعهای از خوشبختیهای دنیوی و اخروی را در زندگی خود شاهد خواهیم بود.
وی افزود: امروز قرآن به سطوح مختلف زندگی مردم وارد شده و آموزههای آن بر زبانها جاری شده است.
معاون پرورشی وزیر آموزش و پرورش تأکید کرد: این طرح هم در ساخت فردی و خانوادگی مؤثر است و هم در تقویت تشکلهای فردی و دانشآموزی نقش دارد.
ملکی افزود: طرح «صد آیه آشنا» یکی از بخشهای مهم این برنامه است که در آن دانشآموزان با هدف تحقق آیه شریفه «تَعاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ وَالتَّقْوَی» تلاش میکنند مسائل مختلف مدارس را حل کنند.
وی گفت: این فعالیتها ساحت عمومی و فرهنگی مدارس را نیز دربرمیگیرد و موجب پویایی بیشتر در فضای آموزش و پرورش میشود.
وی افزود: هرچه انس با قرآن و توجه به مضامین تعالیبخش آن در مدارس افزایش یابد، خانوادهها نیز در مسیر خوشبختی و رشد قرار میگیرند.
معاون پرورشی وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: آیات قرآن آثار تبلیغی و تربیتی فراوانی دارند.
ملکی گفت: بهعنوان مثال، آیه شریفه «لَئِن شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ» در سطح دانشآموزی بسیار اثرگذار بوده است.
وی در پایان گفت: برداشت من این است که حضور فرهنگیان و دانشآموزان در گام بعدی این طرح، پررنگتر خواهد بود.با آشنایی طیفهای گستردهتر با این برنامه، این حرکت در تابستان و ایام فراغت نیز با گستردگی بیشتری ادامه خواهد یافت.
خاطره شنیدنی دکتر عزیزی از فرزند سومش و نگرش ویژه او به آیه ۲۱۶ سوره بقره
در بخش دیگری از این مراسم دکتر سعید عزیزی، حافظ کل قرآن و مشاور برجسته خانواده، با نقل خاطرهای صمیمی و معنوی، توجه حضار و مخاطبان میلیونی پخش زنده را به خود جلب کرد.
عزیزی، که با بیانی روان و صمیمی شناخته میشود، روی صحنه آمد و با لبخندی گرم، حضار را به تأمل در آیات قرآن دعوت کرد، او گفت: خیلی وقتها در زندگیمان آیاتی هستند که حواسمان به آنها نیست، اما وقتی بهشان عمل میکنیم، معجزه میکنند.
وی سپس به آیه ۲۱۶ سوره بقره اشاره کرد و با قرائت «بسم الله الرحمن الرحیم، عَسَیٰ أَن تَکْرَهُوا شَیْئًا وَهُوَ خَیْرٌ لَّکُمْ وَعَسَیٰ أَن تُحِبُّوا شَیْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّکُمْ» (شاید چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر باشد، و شاید چیزی را دوست دارید و آن برای شما شر باشد)، خاطرهای شخصی را آغاز کرد که فضای سالن را سرشار از احساس کرد.
او روایت کرد: یکی از دوستانم با من تماس گرفت و گفت: «سلام آقای دکتر، حال شما خوب است؟ شنیدم خداوند به شما فرزند سوم عطا کرده، یک دختر! ’ من گفتم: ‘الحمدلله، بله.» دوستم ادامه داد: «آقای دکتر، شما که تحصیلکرده هستید و با علم روز هم آشنا هستید، فلان دکتر را میشناسید؟ کاش با او صحبت میکردید تا بچهتان پسر میشد! ’» عزیزی با خندهای معنادار ادامه داد که دوستش از روشهای ژنتیکی برای تعیین جنسیت سخن گفته و حتی پیشنهاد کرده که میتوانستند تضمین کنند فرزندش پسر شود.
عزیزی در پاسخ به این پیشنهاد، با آرامشی که از ایمانش سرچشمه میگرفت، گفت: آقاجان، من راضیم به آنچه خدا داده.
او توضیح داد که آیه ۲۱۶ سوره بقره به او آموخته که گاهی آنچه ما آرزو داریم، خیرمان نیست و آنچه به ظاهر ناخوشایند میآید، ممکن است بهترین برای ما باشد.
عزیزی افزود: این آیه در زندگیام بارها راهنما بوده، چه در مسائل خانوادگی، چه در مشاورههایی که به دیگران میدهم.
این خاطره، که بهظاهر ساده بود، پیامی عمیق به مخاطبان منتقل کرد. در جامعهای که گاهی فشارهای فرهنگی و اجتماعی، انتظارات خاصی را بر خانوادهها تحمیل میکند، سخنان عزیزی یادآوری کرد که ایمان به قضای الهی میتواند آرامش و رضایت را به ارمغان بیاورد.
او با اشاره به نقش این آیه در مشاورههای خانوادگیاش، گفت: من به زوجها میگویم که به جای جنگیدن با آنچه خدا داده، آن را بپذیرید و ببینید که چگونه خیرتان در آن نهفته است.
نگوییم حافظ قرآنیم
عزیزی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به جایگاه ویژه حافظان قرآن گفت: حافظ قرآن کسی دیگر نیست؛ قرآنی که ما حفظ میکنیم، خودش ما را حفظ میکند.
وی ادامه داد: کسانی که قرآن را حفظ میکنند، در واقع خودشان را حفظ میکنند. حدیث داریم که هر که با قرآن مأنوس شود، از بسیاری از آسیبها دور میماند. قرآن خودبهخود حصاری دور انسان میسازد.
عزیزی با این سخنان، به نقش قرآن بهعنوان سپری در برابر نیروهای منفی اشاره کرد و افزود: خوش به حال کسانی که این حصار را قویتر میکنند، حرمت خودشان را بیشتر میکنند.
او با بیانی طنزآمیز اما پرمعنا گفت: بعضی وقتها از نیروهای شیطانی، از چشمزخم، از حسودها میترسیم. قرآن میگوید – من که نمیگویم، قرآن میگوید – که آقا، با من باش، من تو را حفظ میکنم.
ما قرآن را جدی نمیگیریم
حجتالاسلام محسن قرائتی، که به دلیل برنامههای تلویزیونی «درسهایی از قرآن» و سبک منحصربهفردش در تبیین مفاهیم دینی شناخته میشود، با انرژی همیشگیاش دیگر میهمان مراسم اختتامیه پویش «زندگی با آیه ها» بود.
او سخنانش را با اشاره به اهمیت عمل به قرآن آغاز کرد و گفت: قرآن را باید مثل انقلاب امام خمینی (ره) جدی بگیریم. امام از احدی نترسید، چون به عهدش با خدا پایبند بود. من و خمینی مشتری زیادی نداشتیم، اما بیمهریها مانع نشد، چون پای قرآن ایستادیم.
قرائتی با انتقاد از کمتوجهی به قرآن در جامعه، اظهار داشت: ما قرآن را جدی نمیگیریم. خیلی بد است که قرآن را فقط مقدمه برنامههایمان قرار میدهیم، انگار خودش موضوعیت ندارد.
او با لحنی صمیمی اما نقادانه ادامه داد: قرآن برای همه چیز حرف دارد. برای لب که میخواهد سخن بگوید، گفته نرم و با محبت باش. برای انتخاب همسر، گفته چه کن. برای دوست بد، راه نشان داده. چرا قرآن دعوای ما نیست؟ چرا سراغش نمیرویم؟
این سخنان، که با مثالهای ملموس همراه بود، حضار را به تأمل در نقش قرآن بهعنوان راهنمای عملی زندگی واداشت.
وی با اشاره به آیهای از قرآن، که به گفته خودش «خوزل کتاب» است، تأکید کرد: قرآن را باید در مجامع عمومی بیاوریم. اگر نیاید، ضرر میکنیم.
قرائتی این کمتوجهی را به استفاده ابزاری از قرآن تشبیه کرد و گفت: ما قرآن را برای برنامههای خودمان میخواهیم، نه برای خودش. این درست نیست. قرآن باید محور زندگیمان باشد.
او از مردم و مسئولان خواست تا آیات قرآن را نهفقط بخوانند، بلکه در رفتار، گفتار و تصمیمگیریهایشان به کار ببندند.
قرائتی در پایان، با دعوت به عملگرایی، گفت: قرآن دعوای ما باشد. هر جا مشکلی داریم، سراغ قرآن برویم. این کتاب برای همه زندگی حرف دارد.
این دعوت، نشان داد که پویش «زندگی با آیهها» توانسته است زمینهای برای بازاندیشی در رابطه جامعه با قرآن فراهم کند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0