به گزارش اکوایران،در شهری چون تهران، که زلزله و حوادث شهری همیشه سایه‌اش را روی سقف‌ها پهن کرده، ایمنی ساختمان‌ها نه یک گزینه بلکه ضرورتی فوری است.  طرحی که حالا عنوان «دوشنبه‌های ایمنی» را بر خود گرفته، از امروز با محوریت شناسایی و ساماندهی ساختمان‌های ناایمن، وارد فاز اجرایی شده ؛ طرحی که پشتوانه حقوقی آن دستگاه قضایی است .

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، امروز در جریان بازدید میدانی از وضعیت ایمنی ساختمان‌ها، از جمله بازار گل امام رضا (ع)، گفت: حادثه خبر نمی‌کند و اگر اتفاقی بیفتد، کنترل آن بسیار دشوار خواهد بود. اگر افراد حاضر در این مکان همکاری نکنند، به نتیجه مطلوبی نمی‌رسیم. آنچه اهمیت دارد، همکاری و همراهی مردم و فعالان این محل است. حادثه‌ای در این مکان نه‌تنها باعث خسارت مالی، بلکه آسیب مستقیم به افراد شاغل در آن می‌شود.

رئیس شورای شهر تهران، با تاکید بر نقش محوری غرفه‌داران در ارتقای ایمنی بازار گل، گفت بازار گل امام رضا با جمعیت‌پذیری روزانه بیش از ۶ هزار نفر، نیازمند عزم جدی و فوری برای رفع خطرات بالقوه است.

او با اشاره به اینکه وقوع حادثه نه هشدار دارد و نه زمان مشخص، افزود هرچند حضور و حمایت دستگاه‌هایی مانند آتش‌نشانی، دادستانی، نیروی انتظامی و شهرداری ضروری است، اما بدون همکاری مؤثر افراد حاضر در محل، به هیچ نتیجه‌ای نخواهیم رسید.

چمران اظهار کرد: اولین کسانی که در صورت بروز حادثه آسیب می‌بینند، کارکنان و غرفه‌داران خود بازار هستند و این دلیل کافی است که مسئولیت‌پذیری را از خود آغاز کنند. او خواستار آن شد که همه اعضای هیئت‌امنای بازار، مدیریت مجموعه و غرفه‌داران با احساس مسئولیت، گام نخست را در اجرای طرح‌های ایمنی بردارند.

وی هشدار داد: اگر مشارکت داوطلبانه انجام نشود، در مرحله بعد برخورد قانونی با متخلفان اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی تهران با بیان این‌که بازار گل امام رضا بزرگ‌ترین بازار گل پایتخت است که در زمینی به مساحت ۸ هکتار فعالیت می‌کند، گفت این مجموعه روزانه پذیرای بیش از ۶۰۰۰ نفر است و در روزهای تعطیل این عدد به مراتب بالاتر می‌رود. او وضعیت فعلی را به شدت نگران‌کننده توصیف کرد و گفت: در صورت بروز حادثه، مسیرهای ورودی فعلی امکان عبور هیچ خودروی امدادی سنگینی را نمی‌دهد.

محمدی با اشاره به تجربه بندر شهید رجایی پس از شصت سال حادثه‌نداشتن، تأکید کرد: فاجعه تنها یک‌بار رخ می‌دهد، اما اگر تمهیدات پیشگیرانه نباشد، کنترل آن غیرممکن خواهد بود.

او با خواندن بندهای متعدد پیشنهادی به دادستان برای الزام مدیریت بازار به رعایت اصول ایمنی، این موارد را برشمرد: هیئت‌مدیره موظف به تدوین و ارائه دستورالعمل ایمنی ظرف یک ماه ، همکاری اداره آب برای نصب شیرهای آتش‌نشانی ، تعویض کنتورهای برق و اصلاح سیم‌کشی‌ها با همکاری اداره برق ، استقرار آتش‌نشانان مقیم در مجموعه ، استقرار مسئول HSE و برگزاری آموزش‌های رایگان عمومی، رعایت فاصله بین سوله‌ها و ممنوعیت چیدمان کالا در راهروها، نصب مخازن آب و پمپ آتش‌نشانی، اخذ تأییدیه استاندارد برای بالابرها، ممنوعیت پخت‌وپز و نگهداری گازهای قابل اشتعال ، ممنوعیت اسکان کارگران، جمع‌آوری ضایعات و زباله‌ها به‌صورت منظم.

محمدی اظهار کرد: با اجرای بخشی از این اقدامات، ایمنی مجموعه حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد بهبود یافته و اکنون سیستم‌هایی مانند فایرباکس‌ها در برخی مسیرها نصب شده‌اند. او تأکید کرد بازار باید خود را برای اقدامات تکمیلی تجهیز کند تا در صورت بروز حادثه، زمان رسیدن نیروهای امدادی تلف نشود.

وی افزود: حضور سیستم‌های نظارتی مانند دوربین‌های مداربسته، کاهش سد معبر، اجرای لوله‌کشی خاموش‌کننده و تجهیز غرفه‌ها به خاموش‌کننده دستی، همگی اقداماتی ساده اما بسیار مؤثر هستند که می‌توانند از بروز فاجعه جلوگیری کنند.

الفت‌پور، شهردار منطقه ۱۵ تهران، نیز در این جلسه اعلام کرد: در این مجموعه ۱۱ سوله وجود دارد که تنها یکی از آن‌ها ایمن‌سازی شده است. به بازار مجوز نوسازی داده‌ایم، اما نوسازی کامل انجام نشده و سایر سوله‌ها همچنان در وضعیت خطرناکی هستند. دادستانی ما را مسئول می‌داند و امروز باید تصمیم قاطعی در مورد این بازار گرفته شود.

مهدی بابایی؛رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران  هم در حاشیه این بازدید با اشاره به پویش ایمنی در پایتخت گفت: رییس شورای شهر جلساتش را لغو کرد و در افتتاحیه این پویش شرکت کرد چرا که مساله ایمنی جزو اولویت‌های شورای شهر است. ما از تعداد ۱۲۹ ساختمان ناایمن در سطح پایتخت به ۶۰ ساختمان رسیدیم و امیدواریم تا پایان سال بتوانیم مساله ناایمنی ساختمان‌ها را برطرف کنیم. 

رییس کمیته ایمنی شورای شهر تهران اضافه کرد: دستورات لازم به بازار گل ابلاغ شده اما سرعت ایمن سازی خوب نبوده است. حضور ما در این مکان اتمام حجت با متولیان این محل است و در صورت انجام نشدن روند ایمن سازی سخت ترین اقدامات قانونی پیش روی این بازار خواهد بود. قبل از اینکه چنین اتفاقاتی رخ دهد اینجا آمدیم تا موضوع ایمنی بازار گل و گیاه امام رضا در دستور کار قرار گیرد و امیدواریم شاهد اخذ گواهی ایمنی آن باشیم. هیات امنا و غرفه‌ داران این بازار موظف هستند که سریعا نسبت به ایمن سازی اقدام کنند؛ آخرین هشدار داده شده است و در صورت اهمال یا توقف فرآیند ایمن سازی، پلمپ صورت می‌گیرد.

در پایان بازدید، مقرر شد پیشنهادهای سازمان آتش‌نشانی با هماهنگی دادستانی و همکاری ارگان‌های مربوطه به صورت جدی پیگیری شود و مدیریت بازار در اسرع وقت، اقدامات اصلاحی را آغاز کند.