نگار علی- سهام شرکت اپل در واکنش به طرح دولت ترامپ برای اعمال تعرفههای سنگین بر محصولات تولیدشده در خارج از آمریکا، بیش از ۹ درصد سقوط کرد و بدترین روز بورسی این شرکت در پنج سال اخیر را رقم زد. این کاهش، موجی از فروش سهام فناوری را در پی داشت و شاخص نزدک (که مملو از شرکتهای تکنولوژی است) حدود ۶ درصد افت کرد.
شرکتهای پیشروی فناوری که طی دهه گذشته موتور محرک اقتصاد آمریکا بودهاند، تنها در یک روز معاملاتی نزدیک به ۱ تریلیون دلار از ارزش بازار خود را از دست دادند. اپل، انویدیا، مایکروسافت، متا، آلفابت و آمازون با یکی از بدترین روزهای صنعت فناوری از زمان همهگیری کووید-۱۹ مواجه شدند.
تعرفهها: تیغ دو لبه برای اپل
اپل که سهچهارم درآمد سالانه ۴۰۰ میلیارد دلاری خود را از فروش محصولاتی مانند آیفون، آیپد و مک به دست میآورد، تقریباً تمام تولیداتش را در خارج از آمریکا انجام میدهد، حالا با دو گزینه سخت روبهروست:
- پذیرش کاهش سود با جذب هزینههای تعرفه
- یا افزایش قیمت محصولات و ریسک کاهش فروش
به گفته تحلیلگران، هر ۱۰ درصد تعرفه بر محصولات وارداتی از چین، هند یا ویتنام (مراکز اصلی تولید اپل)، سود این شرکت را حداقل ۳.۵ درصد کاهش میدهد. با اعمال تعرفه ۵۴ درصدی ترامپ بر چین (تولیدکننده ۹۰ درصد آیفونهای جهان)، قیمت یک آیفون ۱۰۰۰ دلاری ممکن است به ۱۳۰۰ دلار برسد.
واکنش بازار: «روز نابودی» به جای «روز آزادی»
در حالی که ترامپ از اعلام تعرفهها به عنوان «روز آزادی» یاد کرد، برخی تحلیلگران این روز را «روز نابودی» نامیدند. ریچارد کرمر، تحلیلگر آریته ریسرچ، هشدار داد:«این یک اختلال گسترده در اقتصاد آمریکاست. هر کسبوکاری که وابسته به مصرفکننده باشد، آسیب خواهد دید.»
آمازون و انویدیا نیز در گرداب تعرفهها
آمازون با حذف معافیت مالیاتی برای محمولههای کمارزش از چین و هنگکنگ، ۹ درصد افت کرد. انویدیا (پیشتاز تولید تراشههای هوش مصنوعی) با نگرانی از کاهش سرمایهگذاری در فناوری هوش مصنوعی، ۷ درصد سقوط کرد.
حتی اگر تراشهها فعلاً از تعرفه معاف باشند، احتمال اعمال ۱۰ درصد مالیات بر اساس «بند ۲۳۲ قانون تجارت» وجود دارد.
هشدار مدیران: زنجیره تأمین یکشبه تغییر نمیکند
جنسن هوانگ، مدیرعامل انویدیا، اعتراف کرد که تعرفهها اثر کوتاهمدتی خواهند داشت، اما انتقال تولید به آمریکا زمانبر است. از سوی دیگر، استیسی راسگون از برنستین ریسرچ هشدار داد:«با گرانتر شدن محصولات الکترونیکی و خودروها، تقاضا کاهش مییابد و هیچ کسبوکاری در امان نخواهد بود.»
در حالی که دولت ترامپ هنوز معافیت احتمالی برای برخی شرکتها (مانند سال ۲۰۱۸) را تأیید نکرده، تحلیلگران بهسرعت در حال بازنگری پیشبینیهای سودآوری هستند. به نظر میرسد صنعت فناوری تا سال ۲۰۲۷ (زمان احتمالی تغییر زنجیره تأمین) با چالشهای جدی روبهرو خواهد بود.
این تعرفهها نهتنها بر غولهای فناوری، بلکه بر تولیدکنندگان خرد، مصرفکنندگان و حتی رشد اقتصاد دیجیتال تأثیر منفی خواهد گذاشت. آیا این سیاست به نفع تولید داخلی تمام میشود یا به بحرانی بزرگتر دامن خواهد زد؟
۲۲۷۲۲۷
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0