به گزارش خبرنگار مهر، عید فطر، سرآغاز رهایی انسان از بندهای گناه و نافرمانی، و فرصتی برای تطهیر روح از هرگونه آلودگی است. رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند، در این روز پربرکت، خداوند متعال خطاب به فرشتگان میفرماید: «پاداش کسانی که وظایف خود را به درستی انجام دادهاند، چیست؟» و فرشتگان پاسخ میدهند: «پاداش آنان تنها در دستان توست ای پروردگار!» سپس خداوند میفرماید: «ای فرشتگان من، گواه باشید که من بندگانم را آمرزیدم.»
نماز عید فطر، که توسط مسلمانان سراسر جهان (اعم از شیعه و سنی) پس از طلوع خورشید اقامه میشود، فرصتی برای شکرگزاری و نزدیکی به خداوند است.
نحوه اقامه نماز عید فطر
نماز عید فطر، شامل دو رکعت است که در هر رکعت پس از قرائت سوره حمد، میتوان سورهای دلخواه را تلاوت کرد. البته، مستحب است در رکعت اول پس از حمد، سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه، یا در رکعت اول سوره اعلی و در رکعت دوم سوره شمس خوانده شود. در رکعت اول، پس از حمد و سوره، پنج تکبیر و پنج قنوت بجا آورده میشود (بعد از هر تکبیر، دستها برای قنوت بالا برده شده و دعای قنوت خوانده میشود) و در رکعت دوم، چهار تکبیر و چهار قنوت به همین ترتیب انجام میگیرد.
دعای قنوت نماز عید فطر
هرچند در قنوت نماز عید فطر میتوان هر دعایی را خواند، اما قرائت این دعا مستحب است:
«اَللّهُمَّ اَهْلَ الْکبْرِیاءِ وَالْعَظَمَهِ وَاَهْلَ الْجوُدِ وَالْجَبَروُتِ وَاَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَهِ وَاَهْلَ التَّقْوی وَالْمَغْفِرَهِ اَسْألُک بِحَقِّ هَذَا الْیوْمِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّد صلی الله علیه وآله ذُخراً وَشَرَفاً وَ کَرامَهً وَمَزیداً أَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیرٍ أدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد وَ أَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کلِّ سوُءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد صَلَواتُک عَلَیهِ وَ عَلَیهِمْ اَللّهُمَّ إنّی اَسْألُکَ خَیرَ ما سَألَکَ بِهِ عِبَادُکَ الصَّالِحوُنَ وَأَعوُذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُکَ الْمُخْلَصوُنَ».
زمان اقامه نماز عید فطر
بهترین زمان برای خواندن نماز عید فطر، از طلوع خورشید تا پیش از اذان ظهر است و در صورت عدم امکان، قضائی ندارد. مستحب است نماز عید پس از بالا آمدن آفتاب خوانده شود. همچنین، در روز عید فطر مستحب است پس از طلوع آفتاب، ابتدا افطار کرده، زکات فطره پرداخت شود و سپس نماز عید اقامه گردد.
وجوب یا استحباب نماز عید فطر
در مورد وجوب یا استحباب نماز عید فطر در زمان غیبت امام عصر (عج)، بین فقها اختلاف نظر وجود دارد. اکثر مراجع تقلید، آن را مستحب میدانند و اقامه آن به صورت جماعت را نیز مورد اختلاف میدانند. اما پس از ظهور امام، این نماز واجب خواهد بود. (بهتر است در این مورد به نظر مرجع تقلید خود رجوع کنید.)
فضیلت نماز عید فطر
شایسته است پس از آموختن نحوه خواندن نماز عید فطر، به فضیلت این عید نیز اشارهای داشته باشیم. پیامبر اکرم (ص) در مورد فضیلت شب و روز عید فطر فرمودهاند: «… چون شب عید فطر که شب جوایز نام دارد فرا رسد، خداوند پاداش عملکنندگان را بدون حساب و شمارش ببخشد و چون صبح روز عید فرا رسد، خداوند فرشتگان را در تمام شهرها برانگیزد، پس در زمین فرود آیند و سر کوچه و گذرها بایستند و گویند: ای امت محمد بسوی پروردگار کریم برای نماز عید بیرون شوید که او پاداش فراوان دهد و گناهان بزرگ را بیامرزد. و چون سوی محل برگزاری نماز عید روند خدا عزّ و جلّ به ملائکه فرماید: ای ملائکه من پاداش یک اجیر وقتی به وظیفهاش عمل کند چیست؟ گویند: معبودا و سیّدا پاداش او آن است که اجر او را بطور کامل عطا کنی.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0