• تاریخ انتشار : جمعه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۷:۴۰
  • کد خبر : 36078
  • چاپ خبر
تدوین آئین‌نامه انضباطی،مسابقات قرآن جامعه را ازلحاظ اخلاقی بیمه میکند

تدوین آئین‌نامه انضباطی،مسابقات قرآن جامعه را ازلحاظ اخلاقی بیمه میکند

نشست تخصصی داوران سطح یک و پیشکسوتان مسابقات قرآن کشور با حضور جمعی از اساتید، پیشکسوتان و کارشناسان قرآنی کشور به همت مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست تخصصی داوران سطح یک و پیشکسوتان مسابقات قرآن کشور ر با حضور جمعی از اساتید، پیشکسوتان و کارشناسان قرآنی کشور به همت مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، در هتل ارم تهران برگزار شد.

این نشست از ساعات اولیه صبح آغاز شد و تا اذان مغرب با برگزاری کارگروه‌های تخصصی به منظور بررسی مفاد و بندهای موجود در آئین‌نامه مسابقات ملی و بین‌المللی قرآن ادامه پیدا کرد. کارشناسان در این نشست که عنوان فرعی آن اصلاح، تدوین و به‌روزرسانی آئین‌نامه مسابقات قرآنی کشور در سطح ملی و بین‌المللی بود به جرح و تعدیل موارد مندرج در آئین‌نامه‌های داوری هر بخش پرداخته و سعی در بازنگری در برخی از آن پس از وقفه‌ای بالغ بر پنج سال داشتند.

در نوبت صبح و بعدازظهر این نشست پنج کارگروه که از قبل در بستر فضای مجازی شکل گرفته بود، این بار به صورت حضوری به بحث و بررسی محتوای آئین‌نامه مسابقات ملی و بین‌المللی پرداختند. در هر کارگروه یک رئیس، یک دبیر و تعدادی از اساتید متخصص در آن حوزه حضور داشتند. در کارگروه لحن غلامرضا شاه‌میوه به عنوان رئیس و سمانه کوچکی به عنوان دبیر؛ در کارگروه صوت محمد عباسی به عنوان رئیس و علی‌اکبر کاظمی به عنوان دبیر؛ در کارگروه تجوید محمدرضا ستوده‌نیا به عنوان رئیس و زهره صالحی به عنوان دبیر؛ در کارگروه وقف و ابتدا سیدمحمدجواد سادات‌فاطمی به عنوان رئیس و مریم خطیب به عنوان دبیر و در کارگروه صحت حفظ امیر آقایی به عنوان رئیس و الهام ماندگارمهر به عنوان دبیر عضو بودند.

در بخش پایانی این نشست که از ساعت ۱۷ تا ۱۹ و با عنوان تریبون آزاد در جریان بود، تعدادی از اساتید قرآنی همچون عباس سلیمی، سیدمحسن موسوی‌بلده، مسعود سیاح‌گرجی، مهدی قره‌شیخلو، منصور آقامحمدی، فاطمه شیرازی، حیدر کسمایی، محمدرضا پورمعین، علی‌اکبر حنیفی، سیدجواد سادات‌فاطمی، محمدرضا صلح‌جو و نصرت‌الله حسینی به بیان نکاتی پرداختند که در ادامه به مهمترین آنها اشاره شده است:

مسابقات قرآن می‌تواند جامعه را از لحاظ اخلاقی بیمه کند

عباس سلیمی؛ پیشکسوت قرآنی کشورمان در بخشی از این نشست با مفید ارزیابی کردن برگزاری این قبیل جلسات گفت: درست است که ارتباطات خوبی در فضای مجازی میان اعضا و کارشناسان کارگروه‌های تخصصی وجود دارد، اما آثار و برکات این حضور و ارتباط چهره به چهره می‌تواند وقت کافی را ایجاد کند تا در یک محیط صمیمانه اظهارنظر افراد و کارشناسان دیگر را نیز استماع کنیم و قطعاً این امر اثر بیشتری در بر خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه باید تقویم مشخص و مدونی در زمینه برگزاری این جلسات تنظیم شود، افزود: در این صورت کارشناسان و اساتید با برنامه‌ریزی و ارائه ایده‌های بهتر و پیش‌برنده‌تری می‌توانند در این جلسات شرکت کنند؛ علاوه بر این باید زمانبندی منظمی نیز درباره برگزاری مسابقات بین‌المللی قرآن داشته باشیم.

سلیمی با تأکید بر اینکه امروز شاهد وضعیت نگران‌کننده‌ای از سوی مؤسسات قرآنی هستیم، تصریح کرد: برخی از مؤسسات در حال استحاله و برخی دیگر نیز در حال از بین رفتن هستند. ممکن است سازمان اوقاف اعلام کند متولی مؤسسات فرهنگی نیست و ماهیت مؤسسات به گونه‌ای است که مثلاً باید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آنها را مدیریت کند، اما در هر صورت باید برای تداوم فعالیت مؤسسات چاره‌اندیشی صورت گیرد، چرا که تشکیل آنها از جمله سیاست‌های قرآنی نظام است و این قبیل تشکیلات و تجمعات می‌تواند محلی برای تصمیم‌گیری در مورد مؤسسات قرآنی نیز باشد.

این پیشکسوت قرآنی کشورمان با اشاره به اینکه برگزارکنندگان این نشست باید گزارش مکتوب آن را برای بررسی و آسیب‌شناسی بیشتر منتشر کنند، گفت: وقتی صحبت از تریبون آزاد می‌شود، ممکن است نقدهایی هر چند تند در مورد نحوه عملکرد مسئولان اجرایی بیان شود، به هر حال باید سعه صدر وجود داشته باشد تا مسابقات قرآن هر نوبت با شکوفایی و رشد بیشتری برگزار شود.

وی در پایان تأکید کرد: مسابقات قرآن یک رهاورد فرهنگی در نظام جمهوری اسلامی ایران است، در شرایطی که چندان به لحاظ اخلاق اجتماعی وضعیت خوبی نداریم این رویدادها می‌تواند اخلاقیات را در جامعه ترویج داده و جامعه را از نظر رفتاری و اخلاقی بیمه کند. پس باید همه متحد شویم تا مسابقات را به عنوان یکی از ده‌ها راهکار در زمینه ترویج اخلاقیات در جامعه تقویت کرده و از تضعیف آن بپرهیزیم.

خالی کردن محیط مسابقات از دلهره

در بخش دیگری از این نشست، سیدمحسن موسوی‌بلده؛ پیشکسوت قرآنی کشورمان نیز با اعلام این مسئله که باید محیط و فرایند برگزاری مسابقات را برای متسابقان از اضطراب و دلهره خالی کرد، گفت: دلیل اضطراب قاریان و حافظان در ایام برگزاری مسابقات این است که همه آمال و آرزوهای آنها در توفیق یا عدم توفیق در این رقابت‌ها محدود و منحصر شده است، در حالی که اینگونه نیست. اگر یک متسابق در مسابقات توفیق حاصل نکرد، نباید دیگر همه چیز برای او تمام شده باشد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به ارتقای سطح داوران مسابقات قرآن نیز اشاره کرد و گفت: همانطور که هر یک از متسابقان هر لحظه با تمرین و ممارست و مطالعه پیشرفتی به دست می‌آورند، داوران نیز باید خود را مجهز به انواع فنون و مسائل تکنیکی امر قضاوت کنند و در این زمینه به‌روز باشند، البته آئین‌نامه مسابقات نیز باید در این زمینه انعطاف لازم را داشته باشد.

قائل شدن شأنیت برای رأی داوران

منصور آقامحمدی، یکی دیگر از پیشکسوتان قرآنی کشورمان نیز نکاتی در این نشست بیان کرد. وی به مسئله شأنیت داوران اشاره کرد و گفت: وقتی فردی برای داوری در یک مسابقه انتخاب می‌شود همه ارکان مسابقه و از همه مهم‌تر متسابقان باید نسبت به رأی و نظر او نهایت احترام را قائل باشند و درصدد تضعیف او برنیایند.

وی با تأکید بر اینکه باید تمهیدی اندیشیده شود تا سطح داوران همواره ارتقا یابد، بیان کرد: به طور مکرر از جانب بسیاری از داوران به خصوص عزیزانی که در سطح سه و چهار داوری می‌کنند، این نکته را می‌شنویم که ساز و کار مشخصی برای بحث ارتقا وجود ندارد.

ناهمگونی قواعد داوری ایران با دیگر کشورها

فاطمه شیرازی، حافظ کل قرآن نیز در ادامه این تریبونِ آزاد به مسئله ناهمگونی قواعد موجود در آئین‌نامه داوری مسابقات کشوری با شرایط و مقررات داوری در مسابقات بین‌المللی اشاره کرد و گفت: متسابق بر اساس قواعد و قوانین داوری در مسابقات کشوری به موفقیت می‌رسد، اما به محض حضور در عرصه بین‌المللی توفیقی به دست نمی‌آورد.

وی ادامه داد: اگر قائل به رویدادهای بین‌المللی قرآنی هستیم و در آن رویدادها شرکت می‌کنیم، یعنی قواعد داوری آنها را هم پذیرفته‌ایم پس ایرادی ندارد قواعد آن رقابت‌ها در آئین‌نامه مسابقات بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران نیز گنجانده شود. اگر این کار صورت بگیرد قاریان و حافظان کشورمان در زمان مواجهه با قوانین مسابقات بین‌المللی کشورهای دیگر احساس آشنا نبودن نخواهند کرد

کارگروه «مدیران برگزاری مسابقات» تشکیل شود

یکی دیگر از کارشناسانی که در بخش تریبون آزاد نشست تخصصی داوران و پیشکسوتان حوزه مسابقات قرآن به بیان نکاتی پرداخت محمدرضا پورمعین بود، وی در صحبت‌های خود یکی از ارکان برگزاری مسابقات قرآن را مجری‌کارشناس آن رقابت برشمرد و گفت: پیشنهاد من این است که کارگروهی تخصصی برای مجریان مسابقات قرآن تشکیل شود و در آن قواعد و قوانین مربوط به این حوزه مشخص شود.

پورمعین با اشاره به اینکه نیاز به ایجاد کارگروهِ «مدیران برگزاری مسابقات» هم احساس می‌شود، افزود: از آنجا که معمولاً به دلایل زیرساختی محل برگزاری مسابقات متغیر است، حتماً باید یک گروه کارآمد و خبره در رأس مدیریت یک رویداد قرآنی قرار بگیرد تا در مواقع مختلف و با توجه به شرایط حاکم، نسبت به فراهم‌آوری امکانات، تجهیز دکور و ادوات دیگر اقدام عاجل انجام دهند.

در بخش دیگری از این نشست حیدر کسمایی، پیشکسوت قرآنی کشورمان نیز به بیان سخنان کوتاهی پرداخت. وی در بخشی از صحبت‌های خود نمونه‌ای استاندارد از آئین‌نامه داوری مسابقات قرآن در حوزه تجوید را نمایش داد و گفت: پیشنهاد من این است که سایر کارگروه‌ها نیز نسبت به تدوین چنین آئین‌نامه مشخص و به‌روزشده‌ای اقدام کنند.

هیچ رویداد قرآنی به اندازه مسابقات جریان‌ساز نیست

در انتهای این نشست حمید مجیدی‌مهر؛ رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه نیز طی سخنانی با اشاره به اینکه همواره نقاط ضعف در امر سیاستگذاری و اجرایی مسابقات قرآن وجود داشته است، گفت: مسابقات قرآن هنوز کورسوی امیدی برای اجرای فعالیت‌های قرآنی در سازمان‌ها و مراکزی به شمار می‌رود که اغلب ماهیت قرآنی ندارند، لذا برگزاری یک رویداد قرآنی در سازمانی که ماهیت قرآنی ندارد بسیار بهتر از برگزار نشدن است.

وی با اشاره به اینکه هیچ رویداد قرآنی به اندازه مسابقات قرآن توان و شرایط جریان‌سازی ندارد، گفت: گاهی می‌بینیم نهادی دوره‌ها، کلاس‌ها و رویدادهای آموزشی متعددی را برگزار می‌کند، حالا اگر این نهاد دوره‌ها را متوقف کند، هیچ کسی سوالی از برگزارکننده نمی‌پرسد که چرا این دوره یا این رویداد متوقف شد؟ این در حالی است که اگر حتی یک نوبت مسابقه قرآنی به تعویق بیفتد، افراد بسیاری در کمترین زمان ممکن نسبت به آن واکنش نشان می‌دهند و پیگیر برگزار نشدن یا به تعویق افتادن آن می‌شوند.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما نیز همچنان دچار این آفت و مسئله غیرکارشناسی هستیم که ممکن است مسابقات قرآن برای عده‌ای همه چیز باشد و افراد سرنوشت خودشان را بر اساس توفیق یا عدم توفیق در آن رقم بزنند. اینکه چه اتفاقی باید بیفتد تا این ذهنیت برطرف شود نیاز به بررسی و کار کارشناسی دارد؛ به هر حال همچنان ضعف در موارد زیرساختی داریم که جوانب آن باید بررسی شود تا در صورت امکان به استانداردهایی در زمینه برگزاری رویدادهای قرآنی برسیم.

دبیر ستاد عالی هماهنگی مسابقات قرآنی کشور گفت: برای ارتقای مدارک داوران درجه سه و چهار نیز ساز و کاری اندیشیده شده، اما در مرحله عمل دستگاه‌های برگزار کننده مسابقات و حتی ادارات اوقاف استان‌ها که امکان استفاده از این داوران را در مرحله مقدماتی دارند، اغلب از داوران درجه یک و دو استنفاده می‌کنند. به نظر می‌رسد ستاد عالی مسابقات باید در این مورد تدبیر کند تا داوران درجه سه و چهار هم فرصت ارتقا علمی و تجربی پیدا کنند.

وی در پایان صحبت‌های خود از نهایی شدن آئین‌نامه انضباطی مسابقات قرآن خبر داد و گفت: این آئین‌نامه به زودی رونمایی شده و در فرایند داوری نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

لینک کوتاه

برچسب ها

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.